Ανησυχία για την τύχη του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανησυχία του για την τύχη του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο εξέφρασε ο διευθυντής του Ελευθέριος Οικονόμου, μετά την αποκάλυψη από τον ίδιο τον πρόεδρο του Ιδρύματος καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη ότι έχει ζητήσει από τον υπουργό Πολιτισμού την αναστολή της λειτουργίας του, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι.

Ο Λευτέρης Οικονόμου παραδέχεται ότι πράγματι το λειτουργικό κόστος του παραρτήματος Βερολίνου απορροφά το 1/4 του συνολικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος, ωστόσο αναφέρει ότι παράγει και έργο το οποίο ανταποκρίνεται ή και υπερβαίνει το 1/4 του συνόλου του Ιδρύματος παγκοσμίως, όχι μόνο με βάση τον αριθμό και την ποιότητα των δραστηριοτήτων του, αλλά κυρίως βάσει των εσόδων που προέρχονται από χορηγίες. «Η εξεύρεση χορηγιών ανέκαθεν αποτελούσε σημαντικό μέρος του έργου του Παραρτήματος Βερολίνου, επιτρέποντας την διοργάνωση και την συμμετοχή σε εκδηλώσεις με διεθνή ακτινοβολία και εξαιρετικά υψηλό προϋπολογισμό δαπανών, ο οποίος υπό διαφορετικές συνθήκες θα ήταν απαγορευτικός για τα ανέκαθεν περιορισμένα κονδύλια του Ε.Ι.Π.», επισημαίνει ο Λυευτέρης Οικονόμου και αναφέρει ενδεικτικά την Έκθεση της Συλλογής Κωστάκη, που ανακηρύχθηκε έκθεση της χρονιάς από την εφημερίδα «Wall Street Journal» και την αρχαιολογική έκθεση «Klassik». Αυτή την εποχή προετοιμάζεται, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Βερολίνου, η διοργάνωση έκθεσης με τίτλο «Ολυμπία-μύθος, λατρεία, αγώνες», σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Μουσεία Ολυμπίας, το Martin-Gropius-Bau του Βερολίνου και το Αθλητικό Μουσείο του Κατάρ. Το συνολικό κόστος της έκθεσης, εξηγεί ο Διευθυντής του Παραρτήματος, καλύπτεται πλήρως από την Γερμανία, το Κατάρ και χορηγούς, χωρίς, όπως λέει ο Διευθυντής του Παραρτήματος, την παραμικρή επιβάρυνση για το ελληνικό Δημόσιο.

Ο Λευτέρης Οικονόμου σημειώνει ότι αντιλαμβάνεται απολύτως την δύσκολη οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα, αναλύοντας ωστόσο την επιχειρηματολογία του, αναφέρεται στα μαθήματα ελληνικών που διοργανώνει το Παράρτημα Βερολίνου, τα οποία παρακολουθούν κάθε χρόνο περίπου 100 Γερμανοί, αλλά και στους όρους μίσθωσης του ακινήτου του Παραρτήματος, οι οποίοι προβλέπουν ότι θα πρέπει να καταβληθούν περίπου 950.000 ευρώ προκειμένου να υπαναχωρήσει η ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα αναδεικνύει την σημασία πολιτιστικής παρουσίας της Ελλάδας στην γερμανική πρωτεύουσα, σε μια εποχή που, όπως λέει, «πρέπει να τονισθεί σε κρατικό επίπεδο το πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο λαών».

Κάνει δε λόγο για «μέγα στρατηγικό λάθος» εάν η Ελλάδα περιόριζε την παρουσία της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και «υπείκοντας στο διάχυτο αντιγερμανικό δημαγωγικό πνεύμα, εξαφανιζόταν από την Γερμανία, η οποία μέρα με τη μέρα παγιώνει όλο και περισσότερο τον ηγεμονικό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επισημαίνεται ότι το Παράρτημα του Βερολίνου είναι πλέον το μοναδικό στην δυτική Ευρώπη. Παραρτήματα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού λειτουργούν στα Τίρανα, στο Βελιγράδι, στην Αλεξάνδρεια, στην Οδησσό, στην Σόφια, το Βουκουρέστι, την Τεργέστη και την Μελβούρνη.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ