Κίνα: Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης υπερασπίζονται το βέτο της Κίνας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα: Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης υπερασπίζονται το βέτο της Κίνας

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης υπερασπίζονται σήμερα την απόφαση της Κίνας να συνταχθεί με τη Ρωσία και να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο υποστήριζε την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να παραχωρήσει τη θέση του.

Σε σχόλιό της η εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία - η επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος - αναφέρει ότι η Κίνα αντέδρασε «υπεύθυνα» και προς το συμφέρον του συριακού λαού ασκώντας το δικαίωμα του βέτο που διαθέτει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κατάσταση στη Συρία είναι «υπερβολικά πολύπλοκη», αναφέρει το σχόλιο, προσθέτοντας ότι η στήριξη της μιας πλευράς στην παρούσα σύγκρουση θα μπορούσε να «σπείρει νέους σπόρους καταστροφής».

«Η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται και οι απώλειες στις τάξεις των αμάχων αυξάνονται. Ασκώντας βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν σημαίνει ότι επιτρέπουμε να συνεχίζεται αυτή η λυπηρή κατάσταση», αναφέρει το σχόλιο της εφημερίδας που εκφράζει τις κυβερνητικές θέσεις.

Από την πλευρά της, η αγγλόφωνη China Daily επικαλείται ειδικούς που υποστηρίζουν ότι το βέτο της Κίνας και της Ρωσίας μπορεί «να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση».

«Αν το ψήφισμα περνούσε στα Ηνωμένα Έθνη και ο πρόεδρος Άσαντ αρνούνταν να μεταβιβάσει την εξουσία, η Συρία θα γινόταν μια δεύτερη Λιβύη μέσα σε δύο μήνες», αναφέρει το άρθρο επικαλούμενο δηλώσεις του Ντονγκ Μανιουάν του Κινεζικού Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών.

«Με το να πιέζεις για μια ψήφο όταν οι εμπλεκόμενες πλευρές είναι έντονα διχασμένες για το θέμα δεν βοηθάει να διατηρηθεί η ενότητα και το κύρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε βοηθάει στη σωστή επίλυση του ζητήματος», δήλωσε ο Λι Μπαοντόνγκ, πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Λι είπε ότι η Κίνα θεωρεί πως «η εθνική κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας θα πρέπει να γίνουν σεβαστές».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ )

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ