Ρωσία: Το ΥΠΕΞ «λυπάται» για το βέτο και καλεί σε άμεση διακοπή της βίας και διάλογο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ρωσία: Το ΥΠΕΞ «λυπάται» για το βέτο και καλεί σε άμεση διακοπή της βίας και διάλογο

Η Ρωσία και η Κίνα ήταν αναγκασμένες να ψηφίσουν εναντίον ενός μη ισορροπημένου σχεδίου ψηφίσματος του ΣΑ, γι' αυτό και το ρωσικό ΥΠΕΞ εκφράζει τη λύπη του για την εξέλιξη, αποδίδοντας όλες τις ευθύνες στις ηγετικές δυτικές δυνάμεις, που επέμειναν στην προώθησή του.

«Λυπούμαστε βαθιά γι' αυτήν την κατάληξη της εργασίας στο ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με συμφωνία συντονισμένης θέσης της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση στη Συρία, εάν είχαν οι εταίροι μας την πολιτική βούληση», επισημαίνεται σε σημερινή επεξηγηματική δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Συνεχίζουμε να έχουμε ως αφετηρία μας ότι όλες οι πλευρές, που διαθέτουν τη σχετική επιρροή, πρέπει να συγκεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εκκίνηση ενός ευρέος ενδοσυριακού εθνικού διαλόγου, να συμβάλουν στην άμεση διακοπή της βίας από όλους τους μετέχοντες στη σύγκρουση στην Συρία», αναφέρει το ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η Μόσχα εκφράζει μεταξύ άλλων και την ελπίδα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα αποφασίσουν τη συνέχιση της αποστολής των Αράβων παρατηρητών στη χώρα, «οι οποίοι απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους ως παράγοντας αποκλιμάκωσης της βίας».

Κατά τη ρωσική διπλωματία ορισμένες ρωσικές προτάσεις έγιναν δεκτές από τους εταίρους της στο ΣΑ, παρατηρήθηκε κάποια πρόοδος, όμως η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε. Στο σχέδιο δεν συμπεριελήφθη τελικά «η απαίτηση προς τη συριακή αντιπολίτευση να αποστασιοποιηθεί από τα εξτρεμιστικά στοιχεία, που επέλεξαν την οδό της βίας και προς τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα εκείνα, που διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα, να ασκήσουν σε αυτά (σ.σ. τα στοιχεία) επίδραση αυτοσυγκράτησης», σημειώνεται στην ανακοίνωση, που συνεχίζει: «Αγνοήθηκαν και οι προτάσεις μας να συμπεριληφθεί στο κείμενο η επίμονη έκκληση προς τις ένοπλες ομάδες να σταματήσουν τις επιθέσεις στα συριακά κρατικά ιδρύματα και τον άμαχο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και από δυτικές χώρες, ενώ την ίδια στιγμή στο σχέδιο υπήρχε ευρεία απαρίθμηση των απαιτήσεων προς την κυβέρνηση της Συρίας».

Οι συντάκτες του σχεδίου, επισημαίνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, δεν δέχθηκαν να συμπεριλάβουν και τη θέση ότι «το ΣΑ του ΟΗΕ με το ψήφισμά του δεν προκαταλαμβάνει την έκβαση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία, εφόσον οι αποφάσεις περί αυτού πρέπει να λαμβάνονται από τις ίδιες τις συριακές πλευρές», αλλά και τη ρωσική πρόταση «να μαλακώσει ο τελεσιγραφικός χαρακτήρας των απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της απομάκρυνσης του προέδρου της Συρίας Μπ.Άσαντ από την εξουσία, οι οποίες θα έπρεπε να εφαρμοστούν από τη Δαμασκό εντός τριών ημερών».

«Από την πλευρά της η Ρωσία, σε συνεργασία επίσης με άλλα κράτη, προτίθεται σταθερά να επιτύχει την τάχιστη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία προς την οδό της ταχύτερης δυνατής υλοποίησης των ώριμων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Με αυτό το σκοπό κατ' εντολή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Μιχαήλ Φρατκόφ θα επισκεφθούν στις 7 Φεβρουαρίου τη Δαμασκό για να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Συρίας Μπ.Άσαντ», καταλήγει το ρωσικό ανακοινωθέν.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ