Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την δέσμευσή τους στην Ευρώπη, αλλά περιμένουν περισσότερα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την δέσμευσή τους στην Ευρώπη, αλλά περιμένουν περισσότερα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να «ενισχύσουν την διατλαντική συνεργασία» σε θέματα ασφάλειας, αλλά περιμένουν από την Ευρώπη να επενδύσει περισσότερα στην άμυνα, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

«Όλοι μας πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ασφάλεια ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μελλοντικές προκλήσεις», τόνισε ο Πανέτα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Η νέα αμερικανική αμυντική στρατηγική δίνει προτεραιότητα στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, όμως ο Πανέτα επισήμανε την «διαρκή στρατηγική σημασία» που έχει η Ευρώπη για την Ουάσινγκτον. Η Ευρώπη παραμένει «συνεργάτης επιλογής» για τις κοινές στρατιωτικές και διπλωματικές ενέργειες, πρόσθεσε.

Η αμερικανική δέσμευση στην αντιπυραυλική ασπίδα και η συμμετοχή της Ουάσινγκτον στην χρηματοδότηση της αγοράς πέντε μη επανδρωμένων Global Hawk για το σύστημα αεροπορικής επιτήρησης του ΝΑΤΟ, το αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον Πανέτα.

Ακόμα και όταν περίπου 7.000 αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν από την Γηραιά Ήπειρο, μια άλλη ταξιαρχία, με βάση τις ΗΠΑ, θα αναπτύσσεται κατά διαστήματα στη Γερμανία για να εκπαιδεύεται με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η ταξιαρχία αυτή θα συμμετάσχει στην Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) του ΝΑΤΟ που συστάθηκε το 2002 και αποτελείται από 13.000 άντρες. «Οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει την NRF, αλλά μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος αυτής λόγω των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράν», είπε ο Πανέτα και κάλεσε και τους άλλους συμμάχους να στείλουν στρατεύματα στη δύναμη αυτή.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μια «ψήφο εμπιστοσύνης» της Ουάσινγκτον στο μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας, υπογράμμισε ο Πανέτα, ζητώντας από την Ευρώπη να κάνει το ίδιο.

Η συνεργασία στο ΝΑΤΟ «δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για περαιτέρω μείωση των αμυντικών προϋπολογισμών στην Ευρώπη», κατέληξε.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ