Σε στρατοδικείο θα δικαστεί ο στρατιώτης Μάνινγκ για τη «διαρροή» εγγράφων στον WikiLeaks - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σε στρατοδικείο θα δικαστεί ο στρατιώτης Μάνινγκ για τη «διαρροή» εγγράφων στον WikiLeaks

Ο αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, φερόμενος ως ο κύριος ύποπτος για την διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων και διαβαθμισμένων εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, αποφασίστηκε να προσαχθεί σε δίκη σε στρατοδικείο, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο υποστράτηγος Μάικλ Λίνινγκτον παρέπεμψε όλες τις κατηγορίες εναντίον του Μάνινγκ σε στρατοδικείο αφού έλαβε σχετική εισήγηση από τον αξιωματικό που ερεύνησε την υπόθεση και εξέτασε άλλα στοιχεία.

Ο Μάνινγκ αντιμετωπίζει κατηγορίες περί συνεργασίας και παροχής βοήθειας στον εχθρό, περί δημοσίευσης απόρρητων πληροφοριών στο Διαδίκτυο, περί κλοπής αρχείων και απάτης με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Οι εισαγγελείς δεν επιδιώκουν να του επιβληθεί η θανατική ποινή, που επέσυραν οι σοβαρότερες κατηγορίες.

Ο WikiLeaks έγινε παγκόσμια γνωστός στα τέλη του 2010, όταν δημοσίευσε χιλιάδες στρατιωτικά έγγραφα και διπλωματικά τηλεγραφήματα για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν στο Διαδίκτυο και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας αμηχανία στην διπλωματία των ΗΠΑ και -σύμφωνα με την Ουάσινγκτον- θέτοντας σε κίνδυνο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό τους.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ