Τσεχία: Αναρωτιέται αν επιθυμούν τη συμμετοχή στην εξέλιξη της ΕΕ σε δημοσιονομική ομοσπονδία - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Τσεχία: Αναρωτιέται αν επιθυμούν τη συμμετοχή στην εξέλιξη της ΕΕ σε δημοσιονομική ομοσπονδία

Το ευρώ δεν θα επιβιώσει, παρά μόνο εάν η ευρωζώνη μεταβληθεί «σε μία ομοσπονδιακή οικονομική οντότητα», δηλώνει ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Νέτσας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Lidove Noviny, θέτοντας το ερώτημα εάν η χώρα του θα εξακολουθούσε να επιθυμεί την ένταξή της υπό αυτούς τους όρους.

«Η ευρωζώνη δεν έχει επιλογή αυτήν τη στιγμή: είτε καταρρέει, κάτι που κανείς δεν μπορεί σοβαρά να επιθυμεί, είτε θα κατευθυνθεί προς μία ομοσπονδιακή οικονομική οντότητα...Το δημοσιονομικό σύμφωνο αποτελεί θεμελιώδη κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα Κράτη απαρνούνται το δικαίωμα της ελεύθερης ψήφου επί των προϋπολογισμών τους και εγκαταλείπουν έτσι ένα μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας», προσθέτει ο τσέχος πρωθυπουργός , η κυβέρνηση του οποίου δεν προτίθεται να ορίσει ημερομηνία υιοθέτησης του ευρώ κατά τη διάρκεια της θητείας της που τελειώνει το 2014.

Ο Πετρ Νέτσας αρνήθηκε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Δευτέρας να υπογράψει το δημοσιονομικό σύμφωνο, που επιδιώκει την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας των χωρών της ευρωζώνης και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτήν.

Εάν η Τσεχική Δημοκρατία είχε υπογράψει τη Δευτέρα, θα είχε συμφωνήσει «με την μεταβολή της ευρωζώνης σε μελλοντική δημοσιονομική ομοσπονδία» και θα είχε εκδηλώσει την βούλησή της «να συμμετάσχει πάση θυσία σε αυτό το σχέδιο», δηλώνει ο τσέχος πρωθυπουργός.

Πριν από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004, «η Τσεχική Δημοκρατία ανέλαβε βέβαια τη δέσμευση να υιοθετήσει το ευρώ, αλλά σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, οι οποίες δεν ισχύουν πλέον», επιμένει ο τσέχος πρωθυπουργός, ο οποίος εκφράζει επίσης τη βαθιά ανησυχία και την απογοήτευσή του για τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών συνόδων κορυφής , επισημαίνοντας ότι δεν προσφέρουν τον αναγκαίο χώρο για μία εις βάθος συζήτηση.

«Οι πρωθυπουργοί έλαβαν το τελικό κείμενο (του δημοσιονομικού συμφώνου) με τις σημαντικές τροποποιήσεις να έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στους διαδρόμους, και ήταν υποχρεωμένοι να αποφασίσουν αμέσως , χωρίς χρόνο για να σκεφθούν, χωρίς να μπορούν να συμβουλευθούν εμπειρογνώμονες των κυβερνήσεών τους», λέει.

«Δεν είμαι ένα απολυταρχικός μονάρχης του 18ου αιώνα για να λάβω απόφαση στο όνομα της χώρας μου, μόνο λίγα λεπτά αφού είδα ένα οριστικά διαμορφωμένο κείμενο», λέει.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ