Οι γυναίκες της Σρεμπρένιτσα αντιδρούν στην υποψηφιότητα του Σέρβου ΥΠΕΞ για την προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Οι γυναίκες της Σρεμπρένιτσα αντιδρούν στην υποψηφιότητα του Σέρβου ΥΠΕΞ για την προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ

Επτά οργανώσεις Μουσουλμάνων γυναικών από τη Σρεμπρένιτσα και συγγενών θυμάτων της γενοκτονίας που διαπράχθηκε από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας τον Ιούλιο του 1995 εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς για την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι επτά οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και ο σύλλογος «Μητέρες των θυλάκων Σρεμπρένιτσα και Ζεπ» αναφέρουν ότι, με αφορμή την υποψηφιότητα του ΥΠΕΞ της Σερβίας, απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, στη γραμματεία της Γενική Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις υπηρεσίες του οργανισμού που δραστηριοποιούνται στη Βοσνία, καθώς και σε πολλές πρεσβείες χωρών στο Σαράγεβο.

«Η χώρα, η οποία καταδικάστηκε από το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) για μη εμπόδιση της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα το 1995 και ακόμη δεν έχει έρθει αντιμέτωπη με τα εγκλήματα και δεν έχει περάσει τη διαδικασία της ανάληψης ευθύνης για τα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, η χώρα στην οποία ακόμη ανοιχτά αρνούνται τη γενοκτονία και η χώρα που δεν διεξάγει έρευνα για τους βοηθούς και συνεργάτες που έκρυβαν τους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου δεν μπορεί να προεδρεύει στο ανώτατο όργανο του σημαντικότερου διεθνούς οργανισμού» τονίζεται στην επιστολή διαμαρτυρίας.

Στην επιστολή παρατίθενται αποσπάσματα της καταδικαστικής απόφασης του ICJ στην προσφυγή της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατά της Σερβίας για γενοκτονία και επίθεση.

Οι επιζώντες της Σρεμπρένιτσα και τα μέλη των οικογενειών των εκτελεσθέντων κάλεσαν όλα τα μέλη του ΟΗΕ να εμποδίσουν την εκλογή της Σερβίας στην προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ευθύνη φέρει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, καθώς η γενοκτονία διαπράχθηκε σε ζώνες υπό την προστασία του.

Οι οργανώσεις χαρακτηρίζουν την ενδεχόμενη εκλογή του κ. Γέρεμιτς στην προεδρία της ΓΣ του ΟΗΕ σκάνδαλο, που μπορεί να πλήξει το κύρος του οργανισμού.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ