Αυστραλία: Δημοσιεύματα μιλούν για σχέδιο αντικατάστασης της Γκίλαρντ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυστραλία: Δημοσιεύματα μιλούν για σχέδιο αντικατάστασης της Γκίλαρντ

Το σύνολο, σχεδόν, του σημερινού αυστραλιανού τύπου, υποστηρίζει πως σχεδιάζεται η ανατροπή της πρωθυπουργού Τζούλιας Γκίλανρντ, έως τα τέλη Μαρτίου, μετά τις πολιτειακές εκλογές του Κουϊνσλαντ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οι Εργατικοί βουλευτές ανησυχούν ότι απειλούνται με συντριβή αν δεν υπάρξει αλλαγή ηγεσίας. Ως πιθανοί αντικαταστάτες της πρωθυπουργού φέρονται ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ, ο άνθρωπος που ανέτρεψε η Γκίλαρντ για να ανέλθει στην πρωθυπουργία.

Ορισμένοι όμως προωθούν και τον υπουργό Εργασιακών Σχέσεων, Μπιλ Σόρτεν για την πρωθυπουργική θέση, υποστηρίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση η Γκίλαρντ και ο Θησαυροφύλακας Γουέιν Σουάν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση και δεν θα απειληθεί η ενότητα της παράταξης.

Στο μεταξύ, παρά τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση Γκίλαρντ και τα δύσκολα νομοσχέδια που πέρασε τους τελευταίους μήνες του 2011 από την ομοσπονδιακή Βουλή, δεν κατάφερε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Έτσι η πρώτη δημοσκόπηση της νέας χρονιάς βρίσκει το Εργατικό Κόμμα εκεί που ήταν και τον περασμένο χρόνο, λες και δεν μεσολάβησε τίποτα από τότε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης δημοσκόπησης για το 2012, που διεξήγαγε ο οργανισμός Newspoll για λογαριασμό της εφημερίδας «The Australian», το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 30% των ψήφων σε σταυρούς πρώτης προτίμησης και τα κόμματα του Συνασπισμού το 45%.

Μετά την καταμέτρηση των σταυρών δεύτερης προτίμησης, το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 46% των ψήφων και ο Συνασπισμός το 54%.

Στην ίδια σφυγμομέτρηση και στην ερώτηση ποιον θεωρείτε καλύτερο για τη θέση του πρωθυπουργού, η Τζούλια Γκίλαρντ έχασε τρεις ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το ποσοστό του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Τόνι 'Αμποτ, παρέμεινε σταθερό.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό της πρωθυπουργού μειώθηκε από 43% σε 40%, ενώ το ποσοστό του αρχηγού της αντιπολίτευσης παρέμεινε στο 37%.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ