Αυστραλία: Θωράκιση των βόρειων συνόρων, για την προστασία του ορυκτού πλούτου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Αυστραλία: Θωράκιση των βόρειων συνόρων, για την προστασία του ορυκτού πλούτου

Η Αυστραλία θα θωρακίσει τα βόρεια σύνορά της για να προστατεύσει τα κοιτάσματα ορυκτών μετάλλων και φυσικού αερίου, από πιθανές μελλοντικές επιθέσεις από γειτονικές χώρες και διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο υπουργός 'Αμυνας, Στίβεν Σμιθ, έδωσε στη δημοσιότητα ενδιάμεση έκθεση για την κατάσταση της άμυνας της χώρας, που προειδοποιεί ότι ο ανταγωνισμός για ορυκτά μέταλλα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Αυστραλίας.

«Η απώλεια της εμπιστοσύνης στην παγκόσμια αγορά ή μία μεγάλη περιφερειακή διένεξη ενδέχεται να οδηγήσει σε σκληρό ανταγωνισμό για ορυκτά μέταλλα», διαπιστώνει η έκθεση, εξέλιξη που θα βλάψει τα οικονομικά συμφέροντα της Αυστραλίας.

Οι συντάκτες της έκθεσης εισηγούνται την ενίσχυση και των τριών όπλων, στρατού, ναυτικού και αεροπορίας και την στρατηγική διάταξή τους, κατά μήκος των συνόρων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε προκλήσεις από ασιατικές χώρες, ιδιαίτερα από την Κίνα, καθώς και για την αναβάθμιση της παρουσίας της Αυστραλίας στον Ινδικό Ωκεανό.

Η αναβάθμιση της άμυνας σημαίνει συχνότερες περιπολίες σε ξηρά, αέρα και θάλασσα, από αυστραλιανά πολεμικά πλοία και αεροπλάνα και αναβάθμιση των αεροπορικών βάσεων που λειτουργούν σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στο πλαίσιο της γενικής αναβάθμισης της εθνικής άμυνας θα δημιουργηθεί στο Μπρισμπέιν, βάση για μεταγωγικά πλοία και υποβρύχια, ώστε να αποσυμφορηθεί η ναυτική βάση Fleet Base East του Σίδνεϊ. Παράλληλα, θα επεκταθεί η ναυτική βάση που λειτουργεί στο Πέρθ της Δυτικής Αυστραλίας, για να αποτελέσει το κέντρο των ναυτικών περιπολιών και επιχειρήσεων στον Ινδικό Ωκεανό.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ