Επίσκεψη της πακιστανής ΥΠΕΞ στην Καμπούλ για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Επίσκεψη της πακιστανής ΥΠΕΞ στην Καμπούλ για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων

Η υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Χίνα Ραμπανί Χαρ πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στο Αφγανιστάν για την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών, την ώρα που απόρρητη έκθεση του ΝΑΤΟ που κατηγορεί τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες ότι υποστηρίζουν τους αφγανούς Ταλιμπάν δημοσιεύεται στο βρετανικό Τύπο.

Η Χίνα Ραμπανί Χαρ αναμένεται να συναντήσει τον αφγανό ομόλογό της Ζουλμάι Ρασούλ και τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

Η επίσκεψη αυτή θα «σηματοδοτήσει μια νέα φάση στις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», είχε υπογραμμίσει την Κυριακή το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Καμπούλ υποψιάζεται ανοικτά το Πακιστάν ότι στηρίζει τους αφγανούς Ταλιμπάν που διατηρούν βάσεις στις μεθοριακές περιοχές όπου ζουν οι φυλές και των οποίων η ανώτατη διοίκηση, υπό τον μουλά Ομάρ, είναι γνωστό ότι είναι στην Κουέτα του νοτιο-ανατολικού Πακιστάν.

Οι αξιωματικοί των ISI, των πανίσχυρων πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών, «υποστηρίζουν την ανάγκη συνέχισης του τζιχάντ (του ιερού πολέμου) και της εκδίωξης των ξένων εισβολέων από το Αφγανιστάν», γράφει η έκθεση του ΝΑΤΟ για την «κατάσταση των Ταλιμπάν» στην οποία είχαν πρόσβαση το βρετανικό δίκτυο BBC και η εφημερίδα Times.

Το Πακιστάν και οι ISI γνωρίζουν τον τόπο κατοικίας των ανώτατων διοικητών των Ταλιμπάν, επισημαίνει η έκθεση, η οποία, σύμφωνα με το BBC, είναι το αποτέλεσμα 27.000 ανακρίσεων τουλάχιστον 4.000 φυλακισμένων Ταλιμπάν και μελών της Αλ Κάιντα, μαχητών και ξένων πολιτών.

«Οι Ταλιμπάν σίγουρα δέχτηκαν σοβαρά πλήγματα το 2011, αλλά η δύναμή τους, τα κίνητρά τους, η χρηματοδότησή τους και η δεινότητά τους παραμένουν άθικτες», προσθέτει η έκθεση, σύμφωνα με τους Times που, σε άρθρό τους αναφέρουν ότι το Πακιστάν ετοιμάζεται να «εμποδίσει δραστικά τη συμφιλίωση» μεταξύ των Ταλιμπάν και της Καμπούλ.

Η επίσκεψη της πακιστανής αξιωματούχου πραγματοποιείται μετά την αποδοχή της χώρας της να επαναλάβει τις συνομιλίες με το Αφγανιστάν για το θέμα των Ταλιμπάν, οι οποίες διακόπηκαν το Σεπτέμβριο μετά τη δολοφονία στην Καμπούλ του αφγανού πρώην προέδρου Μπουρχανουντίν Ραμπανί. Ο Ραμπανί είχε οριστεί από τον πρόεδρο Καρζάι να διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν. Η Καμπούλ κατηγόρησε κάποια στιγμή το Ισλαμαμπάντ ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία αυτή.

«Το Αφγανιστάν έχει ανάγκη την ειλικρινή προσπάθεια της γειτονικής του χώρας στις ειρηνευτικές συνομιλίες», σύμφωνα με το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Ταλιμπάν δέχτηκαν στις αρχές Ιανουαρίου να ανοίξουν γραφείο στο Κατάρ για να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ. Η έναρξη ενός δεύτερου μετώπου συνομιλιών στη Σαουδική Αραβία θα προωθηθεί από την αφγανική κυβέρνηση που αισθάνεται αποκλεισμένη από τη διαδικασία αυτή.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ