Ισπανία: Το δικαστήριο αρνείται να βάλει στο αρχείο τη δίκη του Γκαρθόν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ισπανία: Το δικαστήριο αρνείται να βάλει στο αρχείο τη δίκη του Γκαρθόν

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης αρνήθηκε σήμερα να βάλει στο αρχείο τη δίκη εναντίον του ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος δικάζεται επειδή θέλησε να ερευνήσει γύρω από τους εξαφανισμένους της εποχής του Φράνκο.

Τα επιχειρήματα που παρουσιάσθηκαν από την υπεράσπιση και την εισαγγελία, που ζητούσαν αμφότερες την ακύρωση της δίκης, «δεν είναι επαρκή για να δικαιολογήσουν την ακύρωση της έρευνας», δήλωσε ο δικαστής κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, 56 ετών, κατηγορείται από δύο ακροδεξιές ενώσεις ότι παραβίασε το νόμο περί αμνηστίας που ψηφίσθηκε τον Οκτώβριο του 1977, δύο χρόνια μετά το θάνατο του Φρανσίσκο Φράνκο, και ο οποίος είχε στόχο να επιβάλει ένα σύμφωνο σιωπής γαι τα μαύρα χρόνια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου (1936-39) και της δικτατορίας (1939-75).

Οικογένειες θυμάτων είχαν προσφύγει το 2006 στον Γκαρθόν, ο οποίος ερεύνησε ως το 2008 για την τύχη περισσότερων από 114.000 εξαφανισμένων.

Κατά την έναρξη της δίκης, στις 24 Ιανουαρίου, η υπεράσπιση όπως και η εισαγγελία είχαν ζητήσει την ακύρωση των διώξεων κατά του δικαστή.

Μετά την απόφαση των επτά δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Μπαλτάσαρ Γκαρθόν θα παρουσιάσει σήμερα την κατάθεσή του.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ