Γαλλία-Συρία: Ο Ζιπέ μεταβαίνει στον ΟΗΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Γαλλία-Συρία: Ο Ζιπέ μεταβαίνει στον ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ εξήγησε σήμερα ότι πηγαίνει στη Νέα Υόρκη χωρίς να έχει τη βεβαιότητα πως θα προτρέψει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την υιοθέτηση μιας απόφασης για τη Συρία, απέναντι στη ρωσική αδιαλλαξία, αλλά με τη βούληση να ασκήσει τη «μέγιστη δύναμη».

«Δυστυχώς δεν είμαι σίγουρος», απάντησε ο υπουργός σε ερώτηση του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 για την πιθανότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει όσον αφορά τις επιχειρήσεις καταστολής που μαίνονται στη Συρία από το Μάρτιο του 2011, όταν ξέσπασε η εξέγερση κατά του καθεστώτος 'Ασαντ, με τουλάχιστον 5.400 νεκρούς.

Ο γάλλος υπουργός θα μετάσχει το απόγευμα σε σύσκεψη με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας «εμποδιζόμαστε από ορισμένες χώρες, κυρίως από τη Ρωσία που αντιτίθεται σε κάθε απόφαση», τόνισε ο Ζιπέ.

«Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε ένα βέτο της Μόσχας», πρόσθεσε. «Αν πηγαίνω στη Νέα Υόρκη με όλους τους συμμάχους μας, με τις αραβικές χώρες, είναι για να ασκήσω τη μέγιστη πίεση προκειμένου να σταματήσει αυτή η βία και αυτή η σφαγή», επισήμανε.

Ο γάλλος υπουργός απέρριψε εκ νέου την εκδοχή μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, καθώς όπως εξήγησε, αντίθετα με τη Λιβύη, «εδώ υπάρχουν κοινότητες που είναι ανταγωνιστικές». «Οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο», είπε ο Ζιπέ.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η Γαλλία και η Βρετανία δεν έστειλαν καταδρομείς των ειδικών δυνάμεων στην περιοχή και ότι το Παρίσι δεν προμήθευσε όπλα στους σύρους εξεγερμένους. «Κατηγορηματικά όχι», απάντησε και για τα δύο αυτά θέματα.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ