Βρετανία προς ΕΕ: Το Λονδίνο δεν θα μπλοκάρει στο στάδιο αυτό τους θεσμούς της ΕΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βρετανία προς ΕΕ: Το Λονδίνο δεν θα μπλοκάρει στο στάδιο αυτό τους θεσμούς της ΕΕ

Η Βρετανία δεν προτίθεται στο στάδιο αυτό να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές χώρες να χρησιμοποιήσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να φέρουν σε πέρας το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, κατά τα φαινόμενα σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα.

Μιλώντας στο BBC λίγο πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής κατά την οποία πρόκειται να υιοθετηθεί σήμερα το απόγευμα το εν λόγω σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο Χέιγκ δήλωσε πως «δεν έχουμε την πρόθεση να δράσουμε τώρα» και πρόσθεσε πως «επιφυλασσόμαστε συγκεκριμένα όσον αφορά τη χρησιμοποίηση του Δικαστηρίου».

Ο Χέιγκ υπενθύμισε πως «αν η χρησιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών απειλήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Βρετανίας ή πλήξει τα ζωτικά συμφέροντά μας, όπως η ενιαία αγορά, τότε θα αναλάβουμε νομική δράση».

Η Βρετανία ήταν το μόνο μέλος της ΕΕ που αρνήθηκε το Δεκέμβριο να συμμετάσχει στη συμφωνία που έχει στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Το εν λόγω κείμενο πρόκειται να υιοθετηθεί σήμερα από τις 26 άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Το Δεκέμβριο, η Ντάουνινγκ Στριτ είχε εξηγήσει πως η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εμποδίσει τους ευρωπαίους εταίρους της να χρησιμοποιήσουν τους θεσμούς της ΕΕ για να θέσουν σε εφαρμογή το σύμφωνο αυτό.

Ο Χέιγκ επισήμανε πάντως πως «ένα μεγάλο μέρος του περιεχομένου του σχεδίου συμφωνίας που υποβάλλεται προς συζήτηση σήμερα είναι πράγματα που η ευρωζώνη μπορεί να επιχειρήσει μέσα στο πλαίσιο των υφισταμένων συνθηκών. Δεν χορηγούνται νέες εξουσίες στους θεσμούς».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ