Το δημοψήφισμα στο Κόσοβο πρέπει αναβληθεί, τόνισε ο δήμαρχος του Λεπόσαβιτς Νίνιτς - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Το δημοψήφισμα στο Κόσοβο πρέπει αναβληθεί, τόνισε ο δήμαρχος του Λεπόσαβιτς Νίνιτς

Ο δήμαρχος του Λεπόσαβιτς, δήμου με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κόσοβο, Μπράνκο Νίνιτς δήλωσε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο βορρά πρέπει αμέσως να αναβληθεί.

Τέσσερις δήμοι με σερβικό πληθυσμό στο βόρειο Κόσοβο έλαβαν απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 14-15 Φεβρουαρίου, για να καθοριστεί η στάση των Σέρβων απέναντι στις αρχές της Πρίστινας.

Ο Νίνιτς τόνισε ότι η αναβολή είναι αναγκαία για τρεις λόγους: η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι εκ των προτέρων γνωστή, η διεξαγωγή του θα επιβραδύνει την πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ και οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο μπορεί να μείνουν χωρίς τη στήριξη του μοναδικού κράτους που τους υποστηρίζει, της Σερβίας.

Ο δήμαρχος του Λεπόσαβιτς είπε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν συμμετέχει στις προετοιμασίες για δημοψήφισμα στο δήμο του και ότι «με τη δογματική αντιπαράθεση με το Βελιγράδι παίζουμε με την τύχη μας και αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για ό,τι μπορεί να συμβεί στους πολίτες».

«Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο δεν μπορούν μόνοι εναντίον όλων» ανέφερε ο κ. Νίνιτς.

Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προειδοποιήσεις ορισμένων Ευρωπαίων διπλωματών, οι οποίοι εκτίμησαν ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα έχει αρνητικές συνέπειες για την πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ.

Στο δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί σε τέσσερις δήμους του βορείου Κοσόβου, οι πολίτες θα κληθούν οι πολίτες να απαντήσουν «αν αποδέχονται τη δικαιοδοσία των θεσμών της δημοκρατίας του Κοσόβου στο βόρειο Κόσοβο».

Στο Ζούμπιν Πότοκ και στο Ζβέτσαν, επικεφαλής της δημοτικής αρχής είναι το αντιπολιτευόμενο στη Σερβία, Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας και στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας και το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (κυβερνητικό κόμμα στη Σερβία) έχει την εξουσία στο δήμο Λεπόσαβιτς, αλλά οι δημοτικοί σύμβουλοί του, κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν στηρίχθηκαν από τους εταίρους τους, του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ