Χρυσοχοΐδης: Συναντάται αύριο με Κινέζο Υφυπουργό και θέμα τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Χρυσοχοΐδης: Συναντάται αύριο με Κινέζο Υφυπουργό και θέμα τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, θα συζητηθούν αύριο στη συνάντηση εργασίας που θα έχει στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοίδης, με τον υφυπουργό Εθνικής Επιτροπής Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης της Κίνας Zhang Xiaoqiang. Ειδικότερα, αναμένεται να εξειδικευθούν και να δρομολογηθούν συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο των Μνημονίων συνεργασίας που έχουν υπογραφεί, τόσο τον Οκτώβριο του 2010 με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας Chen De Ning, για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων, όσο και τον Οκτώβριο του 2011 με τον υφυπουργό Εμπορίου Zhong Shan, για την προώθηση της επιχειρηματικής και επενδυτικής συνεργασίας στις υποδομές και στη μεταποίηση.

Εκτός από τον κ. Χρυσοχοίδη, από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν στη συνάντηση με την κινεζική αντιπροσωπεία, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας Ι. Δρυμούσης, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Π. Σελέκος, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, του ΥΠΕΞ Κ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Invest in Greece 'Αρ. Συγγρός και ο συντονιστής του Ελληνικού Ταμείου ΑποκρατικοποιήσεωνΠ. Πρωτοψάλτης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η πορεία των ελληνικών εξαγωγών στην Κίνα το 2010 παρουσίασε αύξηση της τάξης του 55,9%. Αντίθετα, οι κινεζικές εξαγωγές στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 5,42%%. Έτσι, το εμπορικό μας έλλειμμα έναντι της Κίνας έφθασε τα 2,7 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 7,35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο μέρος του εμπορικού ελλείμματος εις βάρος της χώρας μας αντισταθμίζεται από τις εισπράξεις της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, η οποία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στις μεταφορές κινεζικών εμπορευμάτων διεθνώς και σε κάποιο βαθμό από το τουριστικό συνάλλαγμα, που αφήνουν οι Κινέζοι τουρίστες στη χώρα μας.

Η Κίνα δεν είναι σημαντικός εξαγωγικός προορισμός για την Ελλάδα, αφού το 2010 κατέλαβε μόλις την 24η θέση στις εξαγωγές μας, αν και σε ανοδική πορεία σε σχέση με την 27η θέση το 2009 και την 31η θέση το 2008. Η Κίνα απορρόφησε το 0,97% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών το 2010.

Ως προς τη διάρθρωση των εξαγωγών μας προς την Κίνα, τα κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα κατά το έτος 2010 ήταν, κατά σειρά: μάρμαρα, τραβερτίνες, βελγικοί ασβεστόλιθοι, απορρίμματα και θραύσματα χαλκού, γουνοδέρματα δεψασμένα, απορρίμματα και θραύσματα χυτοσιδήρου, σιδήρου ή χάλυβα (παλιοσίδερα), χαρτιά και χαρτόνια για ανακύκλωση, απορρίμματα και θραύσματα αργιλίου, δέρματα ακατέργαστα προβατοειδών, ελαιόλαδο και τα κλάσματά του, χρωστικές ύλες συνθετικές οργανικές, απορρίμματα, ξέσματα και θραύσματα από πλαστικές ύλες κ.ά.

Τα σημαντικότερα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα για το έτος 2010 ήταν, κατά σειρά: επιβατικά πλοία, κρουαζιερόπλοια, οχηματαγωγά, ηλεκτρικές συσκευές για την ενσύρματη τηλεφωνία, παιχνίδια για παιδιά, υποδήματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δίοδοι, κρυσταλλολυχνίες και παρόμοιες διατάξεις με ημιαγωγό, μηχανές και συσκευές τεχνητού κλίματος, μπαούλα, βαλίτσες και βαλιτσάκια, έπιπλα και τα μέρη τους, συσκευές φωτισμού και τα μέρη τους κ.ά.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ