Σαρκοζί: Θα αποφασίσει για τα στρατεύματα μετά τη συνάντηση με τον Αφγανό ομόλογό του - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σαρκοζί: Θα αποφασίσει για τα στρατεύματα μετά τη συνάντηση με τον Αφγανό ομόλογό του

Η Γαλλία θα ζητήσει από τη διεθνή συμμαχία στο Αφγανιστάν να «προσαρμόσει τη στάση» της σύμφωνα με τις νέες απειλές στη χώρα, ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Αμυνας Ζεράρ Λονγκέ, χωρίς όμως να αναφερθεί σε μια ενδεχόμενη πρόωρη αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων.

«Η Γαλλία ανήκει σε μια συμμαχία και στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας θα ζητήσει σοβαρές διευκρινίσεις», τόνισε ο υπουργός μιλώντας σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα, το RMC και το BFM-TV.

Ο Λονγκέ επανέλαβε πως η διεθνής κοινότητα έχει ορίσει, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα το Νοέμβριο του 2010, ως ημερομηνία οριστικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν το 2014. «Εχουμε δύο χρόνια μπροστά μας για να οργανώσουμε την πλήρη μεταβίβαση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανακοίνωση αυτής της μεταβίβασης έχει αλλάξει τα δεδομένα στο Αφγανιστάν. «Βλέπουμε πως οι ταλιμπάν, που δεν είναι πλέον ικανοί να πλήξουν τον πρόεδρο Καρζάι και να αντιμετωπίσουν τον εθνικό αφγανικό στρατό, χρησιμοποιούν νέες μεθόδους και εμείς πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τις νέες αυτές μεθόδους», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για μια ενδεχόμενη πρόωρη αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο Λονγκέ επισήμανε πως η Γαλλία θα πει στους συμμάχους της (τον Φεβρουάριο στις Βρυξέλλες): «ανακοινώσαμε την αποχώρηση μας, πρέπει να προσαρμόσετε τη στάση σας σε αυτήν την απόφαση».

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί σήμερα νωρίς το απόγευμα στο Παρίσι με τον αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι για να συζητήσουν τις εγγυήσεις που ζητεί η Γαλλία για την ασφάλεια των γάλλων αξιωματικών οι οποίοι εκπαιδεύουν τους αφγανούς στρατιώτες.

Ο Καρζάι θα προσπαθήσει από την πλευρά του να πείσει τον Σαρκοζί να μην επιταχύνει την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων--συνολικά 3.600--από το Αφγανιστάν, μετά το θάνατο τεσσάρων γάλλων στρατιωτών από έναν αφγανό στρατιώτη.

Χθες Πέμπτη, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε πως η απόφαση για μια πρόωρη αποχώρηση θα ληφθεί μετά την επίσκεψη του Καρζάι.

Μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει τη θέση του Σαρκοζί πριν από τις προεδρικές εκλογές. Ο Σοσιαλιστής αντίπαλός του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει δεσμευτεί ότι τα γαλλικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Σε δημοσκόπηση του CSA, το 84% των Γάλλων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης των στρατευμάτων μέχρι το τέλος του 2012. Η Γαλλία ξοδεύει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στις επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ