Επικίνδυνος ιός προσβάλλει εσπεριδοειδή - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΕΛΛΑΔΑ 

Επικίνδυνος ιός προσβάλλει εσπεριδοειδή

Κρούσμα επικίνδυνου ιού που προσβάλλει εσπεριδοειδή, εντοπίστηκε σε περιοχή της Κορινθίας. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πρόσφατα καταγράφηκε η πρώτη επίσημη διαπίστωση προσβολής εσπεριδοειδών από τον ιό της Τριστέτσας, σε φυτώριο στη γειτονική Κορινθία. Πρόκειται, σύμφωνα με τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, για μια πολύ καταστρεπτική ασθένεια των εσπεριδοειδών, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με τα συνήθη μέσα φυτοπροστασίας.

Ο ιός θεωρείται επιβλαβής οργανισμός καραντίνας με μεγάλη παθογόνο ικανότητα και για την απαλλαγή από αυτόν, η μοναδική ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η εκρίζωση και η καύση των προσβεβλημένων δέντρων.

Η ασθένεια σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, δηλαδή δενδρύλλια και εμβόλια, καθώς και με έντομα φορείς, που σε αυτή την περίπτωση είναι οι μελίγκρες. Ο ιός προσβάλλει όλα τα εσπεριδοειδή που είναι εμβολιασμένα σε νεραντζιά με τον συνδυασμό πορτοκαλιάς πάνω σε υποκείμενο νεραντζιάς να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ευπάθεια.

Λόγω της γειτνίασης με την Κορινθία, η διεύθυνση αγροτικής οικονομίας συμβουλεύει για τα εξής τους παραγωγούς εσπεριδοειδών:

Να αγοράζουν δενδρύλλια εσπεριδοειδών μόνο όταν αυτά συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, δηλαδή μια λευκή ετικέτα στην οποία αναφέρεται το φυτώριο προέλευσης, γεγονός που πιστοποιεί ότι το φυτώριο έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες.

Να ενημερώσουν άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες σε περίπτωση που έχουν προμηθευτεί δενδρύλλια ή εμβόλια με νέες ποικιλίες αμφίβολης προέλευσης από άλλες περιοχές, κυρίως την Κορινθία, ή από άλλες χώρες, προκειμένου να διενεργηθεί δειγματοληψία στα κτήματά τους.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ