Νταβός:Η διαδικτυακή εγκληματικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Νταβός:Η διαδικτυακή εγκληματικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα

Μια συντονισμένη διεθνής δράση κατά της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο είναι αναγκαία, τόνισαν σήμερα από το Νταβός εκπρόσωποι οργανώσεων και οικονομικοί αξιωματούχοι.

Απέναντι στους χάκερς που δεν είναι πλέον μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά εξελιγμένες οργανώσεις που εργάζονται για το κέρδος, «πολλές χώρες δεν διαθέτουν τη νομοθεσία που θα τιμωρήσει την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, δεν έχουν τα μέσα για να διεξαγάγουν έρευνες, αλλά ούτε και να μοιραστούν πληροφορίες», τόνισε ο Γιούρι Φεντότοφ, επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ εναντίον των Ναρκωτικών και του Εγκλήματος (ONUDC), στη διάρκεια συνάντησης που οργανώθηκε στο πλαίσιο του 42ου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Δεν υπάρχει ούτε καν συμφωνία για τον ορισμό της εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο, κατήγγειλε ο ίδιος, αναφέροντας πως δεν εξηγείται με σαφήνεια τι μπορεί να είναι αποδεκτό και τι να απαγορεύεται.«Οι εγκληματίες δρουν με την ταχύτητα του Ιντερνετ, ενώ οι χώρες δρουν με την ταχύτητα της δημοκρατίας, αυτή είναι η διαφορά», επισημαίνει ο Μόιζες Ναΐμ, από το Ίδρυμα Κάρνεγκι για την Διεθνή Ειρήνη.

Στα μέσα Ιανουαρίου, οι ιστοσελίδες του Χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ και της αεροπορικής εταιρίας El Al παρέλυσαν εξαιτίας κυβερνοεπιθέσεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση χάκερς - Σαουδαράβων ή Παλαιστίνιων της Γάζας - ότι αποκάλυψαν στοιχεία δεκάδων χιλιάδων πιστωτικών καρτών που ανήκουν σε Ισραηλινούς ή επιτέθηκαν σε ισραηλινές κρατικές ιστοσελίδες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησύχησαν ιδιαίτερα, όχι μόνο από το γεγονός ότι αποκαλύφθηκαν πληροφορίες που αφορούσαν πρόσωπα, αλλά και από το ότι εκπρόσωπος της Χαμάς χαιρέτισε «μια νέα μορφή αντίστασης» στην ισραηλινή κατοχή.

Για περισσότερες από ένα εκατομμύριο κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq έκανε λόγο ο Εντουαρντ Νάιρ, εκτελεστικός αντιπρόεδρός του και εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη διαφάνειας «ανάμεσα στην δημόσια και την ιδιωτική ευθύνη» στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο.

Ο Κέβιν Τζόνσον, γενικός διευθυντής της αμερικανικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Juniper Networks, ζήτησε την συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον αγώνα κατά αυτού του είδους της εγκληματικότητας. «Η πρόκληση έγκειται στο ότι δεν υπάρχουν γεωγραφικά όρια για το Διαδίκτυο, ενώ οι νόμοι είναι εθνικοί».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ