Πρόταση για μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Πρόταση για μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μια πρόταση για τον εκσυγχρονισμό και την εναρμόνιση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων, η οποία προβλέπει οικονομικές κυρώσεις και κυρίως εισάγει για τους πολίτες ένα «δικαίωμα στην ψηφιακή λήθη».

Η πρωτοβουλία παίρνει τη μορφή μιας πρότασης κατευθυντήριας οδηγίας και κανονιστικής ρύθμισης, ο στόχος της οποίας είναι ταυτόχρονα να εξασφαλίσει στους πολίτες τον καλύτερο έλεγχο των ονλάιν προσωπικών δεδομένων τους και να απλουστεύσει τη ζωή των επιχειρήσεων του Ίντερνετ, οι οποίες βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με 27 διαφορετικές νομοθεσίες εντός της ΕΕ.

Η σημαντικότερη διάταξη των προτάσεων της επιτρόπου Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ έγκειται στη θέσπιση ενός «δικαιώματος στην ψηφιακή λήθη» που θα υποχρεώνει κυρίως τα κοινωνικά δίκτυα να διαγράφουν τα προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες ή άλλα, των χρηστών που το ζητούν.

Γενικότερα οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ίντερνετ θα πρέπει να έχουν τη σαφή συγκατάθεση των πολιτών των οποίων τα δεδομένα θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Αυτοί οι τελευταίοι θα μπορούν εξάλλου να μεταφέρουν τα δεδομένα τους από ένα πάροχο υπηρεσιών σε άλλο χωρίς να «τιμωρούνται».

Η μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που ισχύει από το 1995, επιβλήθηκε έπειτα από πολλά επεισόδια, όπως η συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων από την Google για την υπηρεσία της με την ονομασία Street View χωρίς η εταιρεία να έχει πάρει προηγουμένως τη συγκατάθεση των ενδιαφερομένων.

Τους εν λόγω κοινούς κανόνες θα αναλάβουν να εφαρμόσουν οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων, η ανεξαρτησία των οποίων θα ενισχυθεί.

Οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα θα φτάνουν μέχρι την επιβολή προστίμου ενός εκατομμυρίου ευρώ ή ίσου με το 2% του συνολικού τζίρου μιας επιχείρησης. Σε μια προσωρινή εκδοχή του σχεδίου, τα πρόστιμα αυτά μπορούσαν να φτάνουν ως το 5% του τζίρου.

Όμως η μεταρρύθμιση αυτή, η οποία πρέπει τώρα να περάσει από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τις χώρες μέλη, θεωρείται υπερβολικά φιλόδοξη από ορισμένες ευρωπαϊκές πηγές, οι οποίες την θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολη στην εφαρμογή της από τις μικρές επιχειρήσεις και για την οποία ορισμένοι πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ