Κύπρος: Αντιδράσεις για τη διώξη των δύο πρώην Υπουργών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κύπρος: Αντιδράσεις για τη διώξη των δύο πρώην Υπουργών

Αντιδράσεις εκ μέρους πολιτικών κομμάτων προκαλεί η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη να προχωρήσει στην ποινική δίωξη των τέως υπουργών Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού και Άμυνας Κώστα Παπακώστα, για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ πολιτικών και ποινικών ευθυνών και εξέφρασε ανησυχίες από την εξέλιξη αυτή και έκανε λόγο για ποινικοποίηση πολιτικής πράξης.

Πρόκειται για «κάτι πρωτόγνωρο και εισαγωγή νέων δεδομένων στην πολιτική ζωή του τόπου», είπε ο κύριος Λαμάρης, και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική εξουσία.

Ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, τόνισε ότι δεν πρέπει να ποινικοποιούνται πολιτικές αποφάσεις, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το ενδεχόμενο και τα πολιτικά πρόσωπα, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, να προβαίνουν σε ενέργειες που ενέχουν ποινικές ευθύνες».

Ο Γενικός Εισαγγελέας, όταν λάμβανε την απόφαση για δίωξη πολιτικών προσώπων, δεν βασίστηκε στις πολιτικές ευθύνες, «αλλά ενδεχομένως σε πράξεις για παράλειψη καθήκοντος, ή κατάχρηση εξουσίας, που ουσιαστικά οδήγησαν στη διάπραξη ποινικών αδικημάτων» πρόσθεσε ο κ. Νικολάου.

Για επικίνδυνη εκτροπή και ποινικοποίηση πολιτικών ευθυνών έκαμε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου και πρόσθεσε πως με την ίδια λογική με την οποία ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εναντίον δύο τέως υπουργών «θα έπρεπε πρώτος να κατηγορηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι κόμμα του ανησυχεί από την εξέλιξη αυτή και εξέφρασε την ευχή να υπάρξει σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας και να αποδοθεί δικαιοσύνη σωστά και αντικειμενικά.

Οι δύο τέως υπουργοί με δηλώσεις στην εφημερίδα «Αλήθεια» υπεραμύνονται της αθωότητας τους.

Ο τέως ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι δεν χάραζε, αλλά εφάρμοζε πολιτική. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι επιδιώκεται ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και πρόσθεσε πως «με την απόφαση αυτή κάποιοι στοχεύουν στην εξεύρεση εξιλαστήριων θυμάτων».

«Έδωσα πολλές μάχες στη ζωή μου και θα δώσω ακόμη μια για να λάμψει η αλήθεια», τόνισε από την πλευρά του ο τέως υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.

Στο μεταξύ, ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης, δικηγόρος της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων της τραγωδίας, σε γραπτή δήλωση του χαρακτηρίζει τον Πρόεδρο Χριστόφια ως «πρωταγωνιστή των γεγονότων που οδήγησαν στην έκρηξη», σημειώνοντας πως κατηγορούνται δύο υπουργοί, αλλά ο πολιτικός προϊστάμενός τους, ο οποίος χειριζόταν το θέμα, κρίθηκε παντελώς αμέτοχος και αδιάφορος ως προς την τύχη των υπουργών του.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε επίσης ότι, μετά την εξέλιξη αυτή, «δεν μένει άλλη διέξοδος για τους πελάτες του παρά να προχωρήσουν οι ίδιοι δικαστικά σε μια προσπάθεια να φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώπιον δικαστηρίου».

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ