«Προσωπικότητες της πολιτικής και της επιστήμης»: Παρουσίαση βιβλίου - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 

«Προσωπικότητες της πολιτικής και της επιστήμης»: Παρουσίαση βιβλίου

Την προσφορά πέντε μειζόνων προσωπικοτήτων, των Αλ. Παπαναστασίου, Αλ. Σβώλου, Θ. Φλογαΐτη, Ν. Ι. Σαριπόλου και Ν. Ν. Σαριπόλου, στο Δίκαιο και την Πολιτική, τίμησε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Συνταγματικών Μελετών, εξέδωσε σειρά ισάριθμων τόμων, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής στο Σύνταγμα, από τους καθηγητές Πασχάλη Κιτρομηλίδη, Ξενοφώντα Κοντιάδη και Γιώργο Γεραπετρίτη.


Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Κιτρομηλίδης επεσήμανε τη συμβολή των «πέντε» στη νομική επιστήμη και τη νομική σκέψη της Ελλάδας, σε συνδυασμό, με την ενεργό τους πολιτική δράση (κυρίως των πρώτων τεσσάρων). Ειδικότερα για τους Ν. Ι. Σαρίπολο κα Θ. Φλογαΐτη, ο κ. Κιτρομηλίδης είπε ότι θεωρούνται ως οι θεμελιωτές του φιλελεύθερου πολιτικού στοχασμού στην Ελλάδα.


Ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ξ. Κοντιάδης αφιέρωσε την τοποθέτησή του στον Αλέξανδρο Παπαναστασίου και τα επιχειρήματά του υπέρ της αναλογικότητας του εκλογικού συστήματος και υπέρ της ελευθερίας του Τύπου, καθώς και στον Αλέξανδρο Σβώλο ο οποίος εισήγαγε «στην ελληνική συνταγματική θεωρία την κοινωνικοπολιτική μέθοδο και την κοινωνιολογική παρατήρηση ως αναγκαίες μεθοδολογικές παραμέτρους κατά την έρευνα του κρατικού φαινομένου και των συνταγματικών θεσμών».


Τέλος, ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στον συντάκτη του Συντάγματος του 1864, Ν. Ι. Σαρίπολο ο οποίος πρέσβευε την υπεροχή της φυσικοδικαιϊκής ηθικής έναντι του δικαίου, τον «εκσυγχρονιστή» Θ. Φλογαΐτη, που εκ πεποιθήσεως αποστρεφόταν τα δημόσια αξιώματα και τον Ν. Ν. Σαρίπολο, που έγινε τακτικός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου σε ηλικία 33 ετών και συνέταξε του σχεδίασμα (σχέδιο) του Συντάγματος του 1911.

Στην παρουσίαση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ά. Ψαρούδα-Μπενάκη, βουλευτές, ακαδημαϊκοί και φοιτητές της Νομικής Σχολής.

Περισσότερες πληροφορίες για τις «Προσωπικότητες της Πολιτικής και Επιστήμης», από την παρουσίαση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Στον πρώτο τόμο επιχειρείται η παρουσίαση της πολυσήμαντης παρουσίας του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, καθώς και της πολυδιάστατης προσφοράς του, κυρίως μέσα από πολιτικά του κείμενα. Μέσα από τη μελέτη του επιστημονικού λόγου του Παπαναστασίου εμφανίζονται άγνωστες ακόμη πτυχές της συνταγματικής του θεωρίας, οι οποίες είναι και σήμερα επίκαιρες.

Στον δεύτερο τόμο επιχειρείται η παρουσίαση του κορυφαίου συνταγματολόγου και πολιτικού Αλέξανδρου Σβώλου, ο οποίος σε εποχές σύγκρουσης προσπάθησε να προωθήσει την εθνική συνεννόηση και ενότητα, προωθώντας τις αρχές του ανθρωπισμού. Άνθρωπος του μέτρου και της προσφοράς, με τόλμη και εξαιρετικό ήθος, μετριοπαθής στο χαρακτήρα και ριζοσπάστης στις ιδέες, αποτελεί πηγή μελέτης για τους επιστήμονες και έμπνευσης για τους σύγχρονους και μελλοντικούς πολιτικούς.

Στον τρίτο τόμο επιχειρείται η παρουσίαση του Θεόδωρου Φλογαΐτη. Επιστήμονας της πολιτικής πράξης, πολιτική προσωπικότητα με ευρεία νομική παιδεία, δέκτης των ιδεών του Διαφωτισμού και μαχητικός υποστηρικτής των ατομικών ελευθεριών, ο Φλογαΐτης με τον αιχμηρό προφορικό του λόγο καθώς και με τα σαφή και αυστηρά επιστημονικά και πολιτικά κείμενά του, προσέφερε πρωτότυπες ιδέες και ρηξικέλευθες προτάσεις που παραμένουν και σήμερα επίκαιρες.

Στον τέταρτο τόμο επιχειρείται η παρουσίαση του συνταγματολόγου Νικόλαου Ν. Σαρίπολου. Έζησε την ακμή των νομικών επιστημών αλλά και την εξέλιξή τους στις αρχές του 20ού αιώνα. Παραμένοντας στο χώρο του κλασικού νομικού θετικισμού και της νομικής εννοιοκρατίας, οικοδόμησε με αριστοτεχνικό τρόπο ένα στέρεο οικοδόμημα της επιστήμης του ελληνικού συνταγματικού δικαίου, που αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί τη βάση για τις επόμενες γενιές των νομικών.

Τέλος, στον πέμπτο τόμο επιχειρείται η παρουσίαση της πολυδιάστατης προσωπικότητας του Νικόλαου Ι. Σαρίπολου. Ένθερμος εκφραστής των ιδεών του πολιτικού και του συνταγματικού φιλελευθερισμού, του ουμανισμού και του συνόλου των πολιτειακών μεταβολών των μέσων του 19ου αιώνα, έθεσε τα θεμέλια της επιστημονικής και της αστικής δημοκρατίας στη χώρα μας. Αναμφίβολα λοιπόν, ο Ν.Ι. Σαρίπολος αναδεικνύεται, πατέρας του συνταγματικού και του ευρύτερου πολιτειακού δικαίου της νεότερης Ελλάδας.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ