Ο Κοέλιο καλεί την ΕΕ να αποφύγει μια «διάχυση» της κατάστασης - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ο Κοέλιο καλεί την ΕΕ να αποφύγει μια «διάχυση» της κατάστασης

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να δημιουργήσει τους μηχανισμούς που θα επιτρέψουν να αποφευχθεί μια «διάχυση» της κατάστασης σε σχέση με την Ελλάδα και απέκλεισε παράλληλα μια επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου της βοήθειας που χορήγησε η ΕΕ και το ΔΝΤ στη χώρα του.

«Είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να δημιουργήσει τους μηχανισμούς για να αποφευχθούν καταστάσεις διάχυσης σε σχέση με την Ελλάδα», δήλωσε ο Πάσος Κοέλιο από τη Λισσαβόνα, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

«Οι αποφάσεις του πιο πρόσφατου ευρωπαϊκού συμβουλίου πρέπει να τεθούν σε ισχύ το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου οι πολίτες και οι αγορές να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι με τον Ισπανό ομόλογό του έχουν «ένα κοινό όραμα για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ».

Την ώρα που ο πορτογαλικός Τύπος μεταφέρει την ανησυχία πολλών αναλυτών όσον αφορά την ικανότητα της Πορτογαλίας να επιστρέψει στις ιδιωτικές αγορές χρέους το 2013, όπως προβλέπει το σχέδιο διάσωσης που διαπραγματεύτηκε το Μάιο, ο Κοέλιο επανέλαβε: «Η Πορτογαλία δεν θα ζητήσει μια επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος».

«Δεν θα ζητήσουμε επιπλέον χρόνο, ούτε χρήματα, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα», σημείωσε ο Πάσος Κοέλιο, υπενθυμίζοντας ότι οι πιστωτές τους έχουν δεσμευτεί να μην εγκαταλείψουν τις χώρες που έχουν λάβει βοήθεια και σέβονται τις υποχρεώσεις τους.

«Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα αποσύρουν την υποστήριξή τους από μία χώρα που, για εξωτερικούς λόγους, δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές όπως προβλεπόταν. Το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να αποτύχει για εσωτερικούς λόγους, αυτό είναι το μόνο που με ενδιαφέρει», κατέληξε.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ