ΕΕ προς Σερβία: Πιθανό να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΕΕ προς Σερβία: Πιθανό να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας

Η Σερβία μπορεί να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρας, αν εγκαίρως εκπληρώσει τους όρους, τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

Οι όροι που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία συνεπάγονται κατά κύριο λόγο συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας και επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της εκπροσώπησης του Κοσόβου σε περιφερειακά φόρουμ.

Ο κ. Φούλε συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, ο οποίος βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες.

«Αναγνώρισα την προσήλωση της σερβικής ηγεσίας στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ. Τόνισα ότι η ΕΕ ακόμη αναμένει ενεργή προσέγγιση όσον αφορά τη συνέχιση του διαλόγου με την Πρίστινα και απτή πρόοδο, κυρίως στον τομέα της περιφερειακής εκπροσώπησης του Κοσόβου» υπογράμμισε ο κ. Φούλε σε γραπτή του δήλωση που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση.

«Εάν εγκαίρως υπάρξει πρόοδος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επόμενη τακτική Σύνοδο θα επιβεβαιώσει την απόφαση απόδοσης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας» τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ.

Ο κ. Γέρεμιτς, χθες, στο περιθώριο του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας.

Μετά τη συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τώρα υπάρχει καλύτερη κατανόηση μεταξύ Σερβίας και Γερμανίας.

Ο κ. Βεστερβέλε είπε ότι η Σερβία θα λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας έως το τέλος Φεβρουαρίου, αν μέχρι τότε εκπληρώσει τους όρους που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ