Νέο βιβλίο από τον πρέσβυ στη Ρουμανία Γεώργιο Πουκαμισά - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 

Νέο βιβλίο από τον πρέσβυ στη Ρουμανία Γεώργιο Πουκαμισά

Κείμενα που έγραψε στα χρόνια της θητείας του στη Ρουμανία περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του πρέσβη της Ελλάδας στο Βουκουρέστι Γεωργίου Δ. Πουκαμισά.

Στο δεύτερο αυτό βιβλίο του, που εκδόθηκε στη ρουμανική γλώσσα από τον εκδοτικό οίκο «Ομόνοια», με τίτλο «Ταξίδια σε χρόνο και χώρο. Ακολουθώντας τους μαιάνδρους της Ιστορίας», ο συγγραφέας εστιάζει και πάλι σε σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τις οποίες εντάσσει σ' ένα ευρύτερο βαλκανικό, μεσογειακό και ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Στις 250 σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης μπορεί να βρει μια ποικιλία θεμάτων: από ταξιδιωτικές σημειώσεις μέχρι και μελέτες πάνω σε περίπλοκα ζητήματα ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως είναι το κείμενο «Καποδίστριας-Μέττερνιχ: Δύο αντίθετες αντιλήψεις για το Ανατολικό Ζήτημα».

Το πρώτο βιβλίο του Γ. Πουκαμισά, στη ρουμανική γλώσσα, με τίτλο «Διάλογος με την Ιστορία», κυκλοφόρησε στη Ρουμανία το φθινόπωρο του 2009 και εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα.

«Από την προσεκτική ματιά του παθιασμένου με την Ιστορία Έλληνα διπλωμάτη δεν ξεφεύγουν οι ρουμανο-ελληνικές σχέσεις και η συνεχής παρουσία των Ελλήνων στα εδάφη της σημερινής Ρουμανίας» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιδρύτρια και διευθύντρια του εκδοτικού οίκου «Ομόνοια», νεοελληνίστρια Έλενα Λαζάρ.

«Όπως δηλώνει ο ίδιος, τα κείμενα αυτά είναι καρπός εμπεριστατωμένης μελέτης της Ελλάδας, ενώ μερικά είχαν ως κίνητρο την αγάπη του για τη Ρουμανία και τους ανθρώπους της, που οι Έλληνες γνωρίζουν καλά, αφού έχουν γεννηθεί τόσο κοντά» συμπληρώνει.

Το βιβλίο προλογίζει ο ακαδημαϊκός Ραζβάν Τεοντορέσκου, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Association Internationale des Etudes Sud-Est Europeennes), με έδρα το Βουκουρέστι, ο οποίος τονίζει- μεταξύ άλλων- ότι «ο πρέσβης Γεώργιος Πουκαμισάς τιμά, με τις σκέψεις και τα γραπτά του, τη χώρα του βαθύτατου και πανάρχαιου πολιτισμού, που είναι η Ελλάδα».

Η παρουσίαση του έργου θα γίνει την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, το απόγευμα, στην Αίθουσα των «Καθρεφτών της Ένωσης Ρουμάνων Συγγραφέων», στο Βουκουρέστι, όπου θα μιλήσουν οι ακαδημαϊκοί Ραζβάν Τεοντορέσκου και Φλορίν Κωνσταντινίου, ο οποίος θεωρείται από τους πιο σημαντικούς ιστορικούς των ημερών μας στη Ρουμανία.

Ο Γεώργιος Πουκαμισάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1977 και τη Διπλωματική Ακαδημία Βιέννης το 1979. Τα βιβλία που εξέδωσε, μέχρι σήμερα, αποτελούν μια ενδιαφέρουσα διαχρονική προσέγγιση της ευρωπαϊκής ιστορίας.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ