ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, συνεχίζουν να παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, συνεχίζουν να παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο όσον αφορά τη φυλακή του Γκουαντάναμο παρά το ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευτεί να την κλείσει, δήλωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

«Πέρασαν δέκα χρόνια αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ άνοιξε τη φυλακή στο Γκουαντάναμο και τρία χρόνια μετά την 22α Ιανουαρίου 2009, όταν ο πρόεδρος είχε διατάξει να κλείσει μέσα σε δώδεκα μήνες. Παρόλα αυτά η φυλακή συνεχίζει να υπάρχει και άνθρωποι συνεχίζουν να κρατούνται εκεί αυθαίρετα --επ' αόριστον-- σε μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε η Πιλάι σε ανακοίνωσή της.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους είχε διατάξει την δημιουργία της φυλακής στην αμερικανική ναυτική βάση στην Κούβα μετά την εισβολή από διεθνείς δυνάμεις στο Αφγανιστάν για την ανατροπή των Ταλιμπάν και την εκδίωξη από το αφγανικό έδαφος της αλ Κάιντα, που είχε εξαπολύσει τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Τουλάχιστον οκτώ κρατούμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Γκουαντάναμο, με τους δύο θανάτους να αποδίδονται σε φυσικά αίτια και τους υπόλοιπους να έχουν καταχωριστεί ως αυτοκτονίες, ενώ δεκάδες κρατούμενοι έχουν καταγγείλει ότι βασανίστηκαν. Μόλις έξι δίκες έχουν ολοκληρωθεί εκεί τα 10 χρόνια της ύπαρξης της φυλακής.

«Αναγνωρίζοντας πλήρως το δικαίωμα και το καθήκον των κρατών να προστατεύουν τους λαούς και την επικράτειά τους από τρομοκρατικές ενέργειες, υπενθυμίζω σε όλες τις κρατικές εξουσίες των ΗΠΑ την υποχρέωσή τους βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα να εγγυώνται ότι οι άνθρωποι οι οποίοι στερούνται την ελευθερία τους δικαιούνται να αναθεωρείται η νομιμότητα του εγκλεισμού τους από δικαστήριο».

«Στις περιπτώσεις που υπάρχουν βάσιμα στοιχεία σε βάρος κρατουμένων στο Γκουαντάναμο πρέπει να τους απαγγελθούν κατηγορίες και να διωχθούν. Αλλιώς πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι».

Ο Ομπάμα σχεδίαζε να μετακινήσει ορισμένους κρατούμενους σε φυλακές στο έδαφος των ΗΠΑ αλλά το Κογκρέσο εμπόδισε την χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού και επέβαλε πολύ αυστηρούς περιορισμούς στις μεταγωγές κρατούμενων από το Γκουαντάναμο, απαιτώντας η κυβέρνηση να ενημερώνει τις αρμόδιες επιτροπές πληροφοριών και να εγγυάται ότι οι κρατούμενοι δεν θα εμπλακούν σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Η Πιλάι κάλεσε το Κογκρέσο να επιτρέψει στην κυβέρνηση Ομπάμα να κλείσει τη φυλακή.

Η Πιλάι δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» για την «αποτυχία των Ηνωμένων Πολιτειών να κλείσουν τη φυλακή», κάνοντας λόγο γα «σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων βασανιστηρίων».

«Προτρέπω το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να λάβει μέτρα που θα επιτρέψουν στην αμερικάνικη κυβέρνηση να κλείσει το κέντρο κράτησης στον κόλπο του Γκουαντάναμο», τόνισε.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ