Να παραπεμφθεί το Συριακό ζήτημα στον ΟΗΕ ζητά το Συμβούλιο της χώρας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Να παραπεμφθεί το Συριακό ζήτημα στον ΟΗΕ ζητά το Συμβούλιο της χώρας

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, η σημαντικότερη οργάνωση της αντιπολίτευσης της χώρας, ζήτησε σήμερα την παραπομπή του συριακού ζητήματος στον ΟΗΕ και στη συνέχεια στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Το Συμβούλιο, σε ένα έγγραφό του που υιοθετήθηκε στη διάρκεια μίας συνάντησης στο Κάιρο, «ζήτησε από τον Αραβικό Σύνδεσμο να παραπέμψει το συντομότερο δυνατό το συριακό ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας» του ΟΗΕ.

Από τη μεριά του το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει «να παραπέμψει το συριακό ζήτημα στο ΔΠΔ και να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για την προστασία του συριακού λαού», επισημαίνει το Εθνικό Συριακό Συμβουλίο.

Η οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης κάλεσε επίσης να επιβληθεί «αεροπορικός αποκλεισμός» πάνω από τη Συρία και να δημιουργηθούν «ασφαλείς περιοχές για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες συριακές πόλεις».

Το Συμβούλιο ζήτησε «την επιβολή κυρώσεων στο σύνολο των σύρων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία και κυρίως του σύρου προέδρου» Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη Συρία θα πρέπει να «θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτά να προσαχθούν στη δικαιοσύνη με βάση το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζει το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα η συριακή αντιπολίτευση ζητά από όλα τα μέλη του ΟΗΕ «να σταματήσουν οποιαδήποτε στρατιωτική συνεργασία ή συνεργασία σε θέματα ασφαλείας με το συριακό καθεστώς» και καλεί την Κίνα και τη Ρωσία «να πάψουν να στηρίζουν στρατιωτικά και πολιτικά το συριακό καθεστώς».

Αυτά τα αιτήματα περιλαμβάνονται σε μία έκθεση του Εθνικού Συριακού Συμβολίου για την κατάσταση στη Συρία, η οποία έχει στόχο να συνοδεύσει την έκθεση του επικεφαλής των αράβων παρατηρητών στη χώρα, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου.

Στο μεταξύ η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ αν ο οργανισμός αποφασίσει να αναλάβει δράση για να βάλει τέλος «στην ανθρωπιστική τραγωδία» στη Συρία, όπως δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

«Ελπίζουμε (...) ότι η συριακή κυβέρνηση θα σταματήσει αυτό τον άδικο πόλεμο στον οποίο έχει εμπλακεί εναντίον του ίδιου της του λαού και ότι θα βρει έναν τρόπο να κάνει ειρήνη με τον λαό της», επεσήμανε ο Νταβούτογλου.

«Όμως αν διαδραματίζεται κάτω από τα μάτια μας μία ανθρωπιστική τραγωδία και αν ο ΟΗΕ αναλάβει δράση, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τα Ηνωμένα Έθνη», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η Άγκυρα θα υποστηρίξει την απόφαση που αναμένεται να λάβει ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος συνεδριάζει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Κάιρο, σχετικά την αποστολή των αράβων παρατηρητών στη Συρία.

Όμως «αν ο Αραβικός Σύνδεσμος και οι περιφερειακές πρωτοβουλίες δεν καταλήξουν σε μία λύση (...), το πρόβλημα αποκτήσει διεθνή διάσταση», προειδοποίησε ο Νταβούτογλου.

Ο τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι την Τρίτη θα μεταβεί στη Ρωσία για να συζητήσει την κρίση στη Συρία.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ