Τσεχία: Δημοψήφισμα διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Τσεχία: Δημοψήφισμα διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Η μόνιμη ενδοκυβερνητική διαμάχη στην Τσεχία ως προς τη μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική του τρικομματικού δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, λαμβάνει τώρα νέες διαστάσεις με αφορμή το σχεδιαζόμενο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο και στο οποίο θα μπορούσε να συμμετάσχει και η Τσεχία ως μη μέλος της Ευρωζώνης.

Ενάντια στις θέσεις του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών και αρχηγού του δεύτερου σε δύναμη κυβερνητικού κόμματος και ιδιαίτερα φιλοευρωπαικού δεξιοφιλελεύθερου «ΤΟΠ 09» (από τα αρχικά των λέξεων «Παράδοση, Ευθύνη, Ευημερία»), Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, τα κυβερνητικά μέλη των δύο άλλων κομμάτων, του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών (ΔΚΠ) του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας και του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος «Δημόσιες Υποθέσεις», αποφάσισαν χθες βράδυ με πλειοψηφία τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως προς τη συμμετοχή της χώρας σε αυτή τη Δημοσιονομική Ένωση.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο συνασπισμό είναι, πως η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών --ο οποίος νωρίτερα είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η μη συμμετοχή της Τσεχίας στο Σύμφωνο θα σήμανε την απομόνωσή της-- απουσίαζε σε υπηρεσιακό ταξίδι στο εξωτερικό.

Ο Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ είχε απειλήσει την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, κάτι που εξόργισε τον γνωστό για τον ευρωσκεπτισμό του πρόεδρο της χώρας Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος διαμήνυσε πως ο ίδιος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επικυρώσει με την υπογραφή του την ένταξη της Τσεχίας στην «ΕΕ των Μερκοζ».

Βέβαια ο υπουργός Εξωτερικών μάλλον δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει την απειλή του, που θα οδηγούσε σε διάλυση της κυβέρνησης και προφανώς σε περιπέτειες τη χώρα, αλλά το κόμμα του, για να διατηρήσει το κύρος του, απλά δεν θα ψηφίσει, ούτε στη Βουλή ούτε στη Γερουσία, την προκήρυξη διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Αιτιολογώντας την κυβερνητική απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας (του ΔΚΠ) επισήμανε πως αυτό είναι απαραίτητο καθώς συμμετέχοντας σε μια Δημοσιονομική Ένωση, η Πράγα θα πρέπει να παραχωρήσει στις Βρυξέλλες επιπλέον αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό.

Εξάλλου --όπως σημείωνε ο ίδιος-- υπάρχει ακόμη χρόνος, αφού το θέμα θα τεθεί εφόσον η Τσεχία θέλει πραγματικά να προσχωρήσει στην Ευρωζώνη, κάτι που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, απορρίπτει σήμερα η πλειονότητα των Τσέχων, όπως απορρίπτει και τη συμμετοχή της στη Δημοσιονομική Ένωση.

Αλλά και για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, το οποίο σήμερα δεν προβλέπεται στο τσεχικό Σύνταγμα, απαιτείται μια τροπολογία του ισχύοντος Συντάγματος, την οποία επιπλέον θα στήριζαν και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Κομμουνιστικό, τα οποία τοποθετούνται γενικά υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, ενώ το κυβερνητικό ΔΚΠ θέλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μόνο για το συγκεκριμένο θέμα της Δημοσιονομικής Ένωσης.

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος θα είχε πάντως το πλεονέκτημα πως, σε περίπτωση θετικής έκβασής του, ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους, του οποίου η θητεία λήγει τον Απρίλιο του 2013, δεν θα μπορούσε να θέσει βέτο.

Το γεγονός πως η πλειονότητα των Τσέχων εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις απορριπτική ως προς τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη και στη Δημοσιονομική Ένωση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η κυβερνητική απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποτελεί νίκη των υποστηρικτών της παραμονής στο εθνικό νόμισμα, την τσεχική κορώνα και ήττα των φιλοευρωπαίων με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, ο οποίος προαλείφεται για διάδοχος του Βάτσλαβ Κλάους στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Ο Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ έχει ανακοινώσει μια υποψηφιότητά του για τη διεκδίκηση το 2013 του ύπατου αξιώματος της χώρας, στην περίπτωση που θα έχει θεσπιστεί μέχρι τότε -- κάτι πολύ πιθανό -- η άμεση εκλογή προέδρου από το λαό.

Παρόλο που ο ίδιος δεν μπορεί να διεκδικήσει για μια τρίτη θητεία το προεδρικό αξίωμα, ο σημερινός πρόεδρος Κλάους βλέπει στο πρόσωπο του Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ τον κύριο αντίπαλό του, καθώς ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών θεωρείται ο πλέον δημοφιλής πολιτικός στην Τσεχία και επιπλέον, τους δύο χωρίζουν πολλές διαφορές, κάτι που επαναβεβαιώθηκε πολύ πρόσφατα με την ανταλλαγή εκατέρωθεν κάθε άλλο παρά φιλοφρονήσεων.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ