Η Γαλλία θα αποφασίσει πότε θα αποχωρήσει από το Αφγανιστάν - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Η Γαλλία θα αποφασίσει πότε θα αποχωρήσει από το Αφγανιστάν

Η αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν πριν από το 2014, ενδεχόμενο που εξετάζει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μετά το φόνο τεσσάρων γάλλων στρατιωτών στη χώρα, είναι «μία απόφαση που μόνο η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να λάβει», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων είναι «κρίσιμη».

«Είναι καθαρά μία απόφαση που μόνο η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να λάβει. Εκείνη θα αποφασίσει για τη συνεισφορά της και θα την τροποποιήσει όπως επιθυμεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζον Κίρμπι.

Πάντως ο Κίρμπι υπογράμμισε ότι: «Η αποστολή της εκπαίδευσης (των αφγανικών δυνάμεων) είναι κρίσιμη και ζωτικής σημασίας για την επιτυχία μας, τη δυνατότητά μας να διασφαλίσουμε τη μεταβίβαση (της ευθύνης για την ασφάλεια στους Αφγανούς) μέχρι το 2014».

«Οι Γάλλοι είναι πολύτιμοι εταίροι μας και φίλοι, είμαστε ευγνώμονες για τη συνεισφορά τους στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, κυρίως στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήρια του αμερικανικού στρατού στις οικογένειες των τεσσάρων γάλλων στρατιωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν σήμερα από επίθεση ενός αφγανού στρατιώτη, αλλά και των δεκαπέντε τραυματιών.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι διακόπτονται όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Εκτός από τους τέσσερις στρατιώτες που σκοτώθηκαν, ακόμη δεκαπέντε τραυματίστηκαν. Οι οκτώ από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Όλοι τους μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε γαλλικό και αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο, τα οποία βρίσκονται στην Καμπούλ και στη βάση Μπαγκράμ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Μισέλ Σαμπατιέ, εκπρόσωπο του γαλλικού στρατού στο Αφγανιστάν, το προφίλ του δράστη της επίθεσης, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει αλλά συνελήφθη, παραμένει προς το παρόν άγνωστο. Το μόνο που είναι γνωστό είναι ότι εκπαιδεύτηκε στην Καμπούλ από τον Εθνικό Αφγανικό Στρατό και ότι το τάγμα του είχε φτάσει στη βάση Γκουάν, στην επαρχία Καπίσα, πριν λίγο καιρό.

(ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ