Αφιέρωμα στον Έλληνα ποιητή-πρέσβη, Γιώργο Βέη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 

Αφιέρωμα στον Έλληνα ποιητή-πρέσβη, Γιώργο Βέη

Συχνά ο τύπος της Ινδονησίας ασχολείται με έναν Έλληνα ποιητή. Δεν είναι άλλος από τον πολυγραφότατο και πολυταξιδεμένο Έλληνα διπλωμάτη, Γιώργο Βέη, που αυτό τον καιρό υπηρετεί στην ελληνική πρεσβεία της Τζακάρτας.

Ένα πρόσφατο τεύχος του ινδονησιακού περιοδικού The Peak αφιερώνει έξι έγχρωμες σελίδες του στον έλληνα διπλωμάτη με τίτλο: "Μια προσέγγισή του κόσμου με την κοινή λογική" και υπότιτλο: "Ο Έλληνας πρέσβης στην Ινδονησία, την Μαλαισία και το Μπρουνέϊ, Γιώργος Βέης, βλέπει τον κόσμο μέσα από την ποίηση και αυτό, όπως λέει, τον βοηθά και στην διπλωματία".

Στη συνέντευξη ο κ. Βέης μιλά για την ελληνική οικονομία και "τα οδυνηρά αλλά αναγκαία μέτρα" αλλά και για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ινδονησία.

Εξάλλου η σύζυγός του, Κλάρα, γεννήθηκε στη Τζακάρτα και το ζεύγος έχει σπίτι στο Μπαλί το οποίο ο κ. Βέης συγκρίνει με την ...Σαντορίνη

Ο ίδιος λέει ότι εργάζεται σκληρά για την ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών. Η Ελλάδα σήμερα εισάγει προϊόντα αξίας 250 εκατομμυρίων Ευρώ από την Ινδονησία (κυρίως ξυλεία και έπιπλα) και εξάγει προϊόντα αξίας μόλις 30 εκατομμυρίων ευρώ (αγροτικά προϊόντα, φάρμακα και καπνά).

Το αφιέρωμα επικεντρώνεται όμως στον ποιητή Γιώργο Βέη και δημοσιεύονται και ποιήματά του στην αγγλική γλώσσα (πολλά ποιήματά του έχουν μεταφραστεί.

Γίνεται αναφορά στα βιβλία του αλλά και στα λογοτεχνικά βραβεία του.

Τελευταίο βιβλίο του είναι το "Μανχάταν-Μπανγκόκ", ένα ακόμα βιβλίο "μαρτυριών" και "μεταβάσεων" ενώ τιμήθηκε και με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας 2010 για το έργο του "Από το Τόκιο στο Χαρτούμ: μαρτυρίες, συνδηλώσεις".

Το βιβλίο του "Ασία, Ασία: σινικές και άλλες μαρτυρίες" τιμήθηκε επίσης το 2000 με το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας.

Ο Γιώργος Βέης , που γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα), δηλώνει πως "ο κάθε ποιητής είναι ένας μεσάζων, ένας πρέσβης αν θέλετε, ανάμεσα στο φαντασιακό και το πραγματικό".

Η πρώτη δημοσίευσή του έγινε το 1970 στο λογοτεχνικό περιοδικό "Νέα Εστία", στα δεκαπέντε του χρόνια. Στο Διπλωματικό Κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών μπήκε πολύ αργότερα, το 1980. Συνεπώς, είναι περισσότερα χρόνια ποιητής παρά διπλωμάτης. Λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων έχει ταξιδέψει και στις πέντε ηπείρους.

"Αυτό το εκκρεμές, μια εδώ, μια εκεί, μου δημιουργεί μια αρμονική ισορροπία" δήλωσε πρόσφατα, ο Γιώργος Βέης που έχει περάσει απ' το Ντόρτμουντ, τη Μελβούρνη, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, το Πεκίνο, τη Σεούλ αλλά και την Αφρική, μεταξύ άλλων, απ' το Καμερούν και τη Γκαμπόν, μέχρι το Σουδάν και τη Σομαλία πριν τοποθετηθεί πρέσβης στην Ινδονησία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ