Καναδάς: Δύο ελληνοκεντρικές χορηγίες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς καναδικά Πανεπιστήμια - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Καναδάς: Δύο ελληνοκεντρικές χορηγίες του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς καναδικά Πανεπιστήμια

Δύο σημαντικές υποτροφίες στα έγκριτα καναδικά πανεπιστήμια York του Τορόντο και McGill του Μόντρεαλ ανακοίνωσε ότι θα δώσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο ενισχύει δυναμικά τις σπουδές των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, το Ιδρυμα Νιάρχος κατά την τιμητική εκδήλωση προς τιμήν της Νάνας Μούσχουρη στις 30 Μαίου ανακοίνωσε τη δωρεά ύψους 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων για δύο υποτροφίες ΙΣΝ περί την Αριστεία στη Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ.

Οι υποτροφίες θα απονέμονται σε ετήσια βάση σε εξαιρετικούς υποψηφίους από την Ελλάδα, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν μεταπτυχιακό (Master) ή διδακτορικό τίτλο σε κάποιο από τα πολυάριθμα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου McGill. Για τους αποδέκτες των υποτροφιών θα εξασφαλίζεται η οικονομική κάλυψη των σπουδών τους για περίοδο έως και δύο ετών. Η πρώτη υποτροφία θα δοθεί το φθινόπωρο του 2014.

Το Πανεπιστήμιο McGill, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα με έντονη ερευνητική δραστηριότητα, φημίζεται για τον δυναμισμό και τον ζήλο των προικισμένων καθηγητών και μεταπτυχιακών φοιτητών του.

Οι εν λόγω υποτροφίες θα ενισχύσουν και την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση με τη δυνατότητα που δίνουν σε νέους να εργαστούν σε ελληνικές επιχειρήσεις, κυβερνητικούς οργανισμούς και τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας σε μια κρίσιμη ιστορική συγκυρία.

Παράλληλα, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε χθες στην εκδήλωση του Hellenic Heritage Foundation την δωρεά ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων στην έδρα Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημμίου York του Τορόντο. Η γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ενισχύει την ουσιαστική υποστήριξη στην ελληνική παροικία του Τορόντο και επιτρέπει στο Πανεπιστήμιο York να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους φοιτητές σε διεθνές επίπεδο, διευκολύνοντας την ανταλλαγή φοιτητών με συνεργαζόμενα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το πρόγραμμα ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου York περιλαμβάνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας, αλλά και μαθήματα για την αρχαία και σύγχρονη ελληνική ιστορία. Για τους μαθητές του προγράμματος υπάρχουν υποτροφίες που χρηματοδοτούνται από εταίρους του Πανεπιστημίου York, οι οποίοι προέρχονται από τους κόλπους της ελληνικής κοινότητας. Πρόσφατα, ο καθηγητής Αθανάσιος (Σάκης) Γκέκας, υπεύθυνος του τομέα Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς, ήταν επικεφαλής του Προγράμματος Έρευνας ελληνοκαναδικής Ιστορίας, μαζί με τον υποψήφιο διδάκτορα Χριστόφορο Γράφο.

Ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα Ρόμπερτ Πεκ χαιρέτισε τις δωρεές του Ιδρύματος Στάυρος Νιάρχος προς τα ιστορικά πανεπιστημιακά ιδρύματα του Καναδά σημειώνοντας: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ηγεσία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία δίνει με αποφασιστικότητα νέες ευκαιρίες σε νεαρούς φοιτητές από τα ελληνικά πανεπιστήμια σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο».

Ο πρέσβης δεν παρέλειψε να κάνει ξεχωριστή μνεία στο γεγονός ότι η δωρεά συμπίπτει με την επέτειο των 70 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Καναδά και Ελλάδας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ