Κορέα: Εύθραυστη επανάληψη των επαφών ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κορέα: Εύθραυστη επανάληψη των επαφών ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα την επαναλειτουργία της "κόκκινης" τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα, την οποία είχε κόψει η Πιονγκγιάνγκ το Μάρτιο, όμως φαίνεται πιο απρόθυμη να δεχθεί μια διυπουργική συνάντηση στη Σεούλ την επόμενη εβδομάδα, όπως προτείνει η Νότια Κορέα.

Η γραμμή αυτή του Ερυθρού Σταυρού, η οποία χρησιμοποιείται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από τις δύο κυβερνήσεις, θα επαναλειτουργήσει σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η Επιτροπή για την Ειρηνική Συμφιλίωση της Κορέας, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η Βόρεια Κορέα είχε αναστείλει την άνοιξη τη λειτουργία αυτής της "κόκκινης" γραμμής, η οποία ήταν η τελευταία απ' ευθείας σύνδεση ανάμεσα στους δύο γείτονες, σε μια περίοδο που η ένταση στη χερσόνησο είχε αυξηθεί.

Ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται πιο απρόθυμη όσον αφορά την πρόταση της Σεούλ για μια διυπυργική συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη στη Σεούλ. Η Βόρεια Κορέα επιθυμεί να πραγματοποιηθεί μια πρώτη σύνοδος, σε επίπεδο κατώτερο του υπουργικού, αυτή την Κυριακή στο έδαφός της.

"Έχουμε τη γνώμη ότι είναι απαραίτητες επαφές ανάμεσα στις αρχές του Βορρά και του Νότου πριν από την υπουργική συνάντηση που προτείνεται από το Νότο", δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Συμφιλίωση, ο οποίος πρότεινε την τοποθεσία Κεσόνγκ, τη διακορεατική βιομηχανική περιοχή στη Βόρεια Κορέα σε απόσταση 10 χλμ. από τα σύνορα, η οποία έχει κλείσει από τον Απρίλιο.

Ο νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη, δήλωσε πως "μελετά" την πρόταση της Βόρειας Κορέας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ