Κίνα-Τιενανμέν: Οταν οι λέξεις "μεγάλο κίτρινο παπάκι" πέφτουν θύματα της κινεζικής λογοκρισίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα-Τιενανμέν: Οταν οι λέξεις "μεγάλο κίτρινο παπάκι" πέφτουν θύματα της κινεζικής λογοκρισίας

Οι λέξεις "μεγάλο κίτρινο παπάκι" εκ πρώτης όψεως δεν έχουν πολιτική σημασία. Ωστόσο λογοκρίθηκαν χθες στο Διαδίκτυο στην Κίνα, μετά την εμφάνιση του φωτομοντάζ της διάσημης φωτογραφίας του 1989, που απεικονίζει τον μοναχικό πολίτη που σταματά την πορεία τεσσάρων τανκς στην πλατεία Τιενανμέν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της αιματηρής καταστολής της εξέγερσης.

Στο νέο κλισέ, τέσσερα κίτρινα γιγάντια πλαστικά παπάκια στη σειρά αντικαθιστούν τα άρματα μάχης.

Η φωτογραφία έγινε σύμβολο της αιματηρής καταστολής του δημοκρατικού κινήματος των κινέζων φοιτητών που πνίγηκε στο αίμα στις 4 Ιουνίου του 1989.

Τις τελευταίες ημέρες κινεζικές πόλεις αναπαρήγαγαν αντίγραφα από το γιγάντιο κατακίτρινο παπάκι από πλαστικό, έργο ενός ολλανδού καλλιτέχνη που εκτίθεται στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ προκαλώντας μια πολεμική για πιθανή έλλειψη εγχώριας δημιουργικότητας.

Ένας χρήστης του Ιντερνετ είχε την ιδέα να αναπαραγάγει το θέμα με αυτό το γιγάντιο παιχνίδι μπάνιου για να αντικαταστήσει, με μοντάζ επάνω στη διάσημη φωτογραφία του 1989 τα σταματημένα τανκς.

Η φωτογραφία με τα τέσσερα κίτρινα γιγάντια παπάκια, δεν διασκέδασε καθόλου τις κινεζικές αρχές και η πρόσβαση σε αυτήν σφραγίστηκε, όπως και όλες οι άλλες επίμαχες αναζητήσεις "4 Ιουνίου 1989", "Τιενανμέν" και "κερί".

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κίνα Λογοκρισία παπάκι σημασία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ