Νότια Κορέα: Οργή στη Σεούλ για τον εξαναγκαστικό επαναπατρισμό βορειοκορεατών λιποτακτών που συνελήφθηκαν στο Λάος - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Νότια Κορέα: Οργή στη Σεούλ για τον εξαναγκαστικό επαναπατρισμό βορειοκορεατών λιποτακτών που συνελήφθηκαν στο Λάος

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νότια Κορέα εξέφρασαν σήμερα την οργή τους για τον εξαναγκαστικό επαναπατρισμό βορειοκορεατών λιποτακτών που συνελήφθησαν στο Λάος, εκτιμώντας ότι η Σεούλ δεν κατέβαλε αρκετές προσπάθειες για να τους προστατεύσει.

Εννέα Βορειοκορεάτες, ηλικίας 15 έως 23 ετών, που είχαν διαφύγει από τη χώρα τους, συνελήφθησαν στο Λάος, κομμουνιστική χώρα, πριν από τρεις εβδομάδες. Το Λάος τους έστειλε τη Δευτέρα στην Κίνα, η οποία την επομένη τους έστειλε στην Πιονγκγιάνγκ.

"Το Λάος και η Κίνα έδειξαν την πλήρη αδιαφορία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρέποντας στη βορειοκορεατική κυβέρνηση να ζητήσει την επιστροφή των προσώπων αυτών, χωρίς να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους να χορηγήσουν το καθεστώς του πρόσφυγα", δήλωσε ο Φιλ Ρόμπερτσον, αντιπρόεδρος για την Ασία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Στη Νότια Κορέα το υπουργείο Εξωτερικών δέχτηκε επικρίσεις καθώς η νοτιοκορεατική πρεσβεία στη Βιετντιάν ήταν ενήμερη για τη σύλληψη των εννέα νέων αλλά αποδείχτηκε ανίκανη να εμποδίσει την επιστροφή τους στην Κίνα.

"Η νοτιοκορεατική πρεσβεία στο Λάος πρέπει να θεωρείται υπεύθυνη για αυτή την τρομερή επιστροφή στη γενέτειρα" γράφει η εφημερίδα JoongAng. "Φαίνεται πως η πρεσβεία περιορίστηκε να τους κοιτάζει να φεύγουν ξανά".

Σύμφωνα με την εφημερίδα Dong -A-Ilbo, που επικαλείται ανώνυμη διπλωματική πηγή, ένας από τους λιποτάκτες είναι ο γιος μιας Γιαπωνέζας που απήχθη στη Βόρεια Κορέα τη δεκαετία του 1970.

Περί τους 25.000 Βορειοκορεάτες κατέφυγαν στη Νότια Κορέα μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας (1950-1953), με τον ρυθμό διαφυγής από την πατρίδα να κλιμακωθεί μετά τον φονικό λιμό στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Οι περισσότεροι μεταξύ αυτών διέφυγαν πεζή μέσω Κίνας, μετά προσπάθησαν να περάσουν σε τρίτη χώρα για να φθάσουν τελικά στη Νότια Κορέα. Το Λάος θεωρείτο μέχρι πρότινος ασφαλές σημείο διέλευσης για τους Βορειοακορεάτες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους.

Η Κίνα, ένας από τους ελάχιστους συμμάχους της Πιονγκγιάνγκ, θεωρεί τους Βορειοκορεάτες αυτούς οικονομικούς μετανάστες και όχι πολιτικούς πρόσφυγες. Η πολιτική του Πεκίνου είναι να τους επιστρέφει στην Βόρεια Κορέα, παρά τις διαμαρτυρίες των μκο.

Οι άνθρωποι αυτοί, μόλις επιστρέψουν στη Βόρεια Κορέα, κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό, φυλάκιση ακόμη και με θάνατο, σύμφωνα με τις οργανώσεις λιποτακτών, νοτιοκορεατών βουλευτών και μαρτυρίες Βορειοκορεατών που κατάφεραν να διαφύγουν. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ορισμένοι στέλνονται σε στρατόπεδα εργασίας και βασανίζονται.

Το 2012 ο αριθμός των Βορειοκορεατών που λιποτάκτησε στο Νότο, μειώθηκαν σημαντικά σε 1.508 από 2.706 το 2011, λόγω της αυξημένων μέτρων καταστολής και της ενίσχυσης των ελέγχων στα σύνορα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πεκίνο Βόρεια Κορέα λιποτάκτες Νότος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ