Συρία: Ενισχύσεις της Χεζμπολάχ και της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κουσέιρ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Συρία: Ενισχύσεις της Χεζμπολάχ και της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κουσέιρ

Η οργάνωση Χεζμπολάχ και η συριακή Ρεπουμπλικανική Φρουρά, οι επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες του Μπασάρ αλ Ασαντ, έστειλαν ενισχύσεις στην πόλη Κουσέιρ για την κατάληψη και του τελευταίου θύλακα της πόλης, όπου μάχονται λυσσωδώς οι δυνάμεις της συριακής αντίστασης, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Χεζμπολάχ, το ισχυρό ένοπλο σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, "καθώς και οι ειδικές δυνάμεις της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, το καλύτερα εκπαιδευμένο σώμα του συριακού στρατού, έστειλαν ενισχύσεις στο Κουσέιρ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι, όπως και οι μαχητές της Χεζμπολάχ, έτσι και η Ρεπουμπλικανική Φρουρά, είναι εκπαιδευμένη για να πολεμά σε συνθήκες αντάρτικου πόλης.

"Οι προετοιμασίες δείχνουν ότι ετοιμάζουν μία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας", δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Πηγή της Χεζμπολάχ δήλωσε το Σάββατο ότι το Κουσέιρ βρίσκεται κατά 80% υπό τον έλεγχο των καθεστωτικών δυνάμεων και των μαχητών της Χεζμπολάχ.

Σήμερα το πρωί η πόλη έγινε στόχος αεροπορικών βομβαρδισμών, "κυρίως το βόρειο και το δυτικό τμήμα της πόλης", όπου είναι οχυρωμένες οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις", είπε.

"Παρά τη μεγάλη δύναμη πυρός, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις προβάλλουν λυσσώδη αντίσταση", είπε προσθέτοντας ότι "σουνίτες μαχητές από τον Λίβανο λαμβάνουν μέρος στις συγκρούσεις στο πλευρό των ανταρτών".

Οι συγκρούσεις "παίρνουν όλο και περισσότερο θρησκευτικό χαρακτήρα", φέροντας αντιμέτωπους τους σουνίτες με τους σιίτες, πρόσθεσε.

Ο έλεγχος της πόλης Κουσέιρ είναι κρίσιμης σημασίας για τους αντάρτες, αφού βρίσκεται στο κύριο πέρασμα όπλων και μαχητών από και προς τον Λίβανο. Κατέχει επίσης νευραλγική θέση στον άξονα που συνδέει τη Δαμασμό με την αλαουιτική παραλιακή ζώνη που αποτελεί την καρδιά του συριακού καθεστώτος.

Εάν το Κουσέιρ πέσει στα χέρια του καθεστώτος, αυτό θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, διότι θα κλείσουν οι δρόμοι τροφοδοσίας τους από τον Λίβανο, ενώ παράλληλα θα πληγεί το ηθικό των ανταρτικών δυνάμεων, εκτιμά ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

"Εάν το Κουσέιρ δεν ήταν στρατηγικής σημασίας, τότε οι αντάρτες δεν θα πολεμούσαν μέχρι θανάτου και το καθεστώς και η Χεζμπολάχ δεν θα είχαν ρίξει σε αυτό όλο τους το βάρος".

(ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ