Στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου «Ξύπνα Ευρώπη» ο Γκυ Φέρχοφσταντ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου «Ξύπνα Ευρώπη» ο Γκυ Φέρχοφσταντ

Ένα βιβλίο που γράφηκε «από θυμό» για την «κακή διαχείριση της κρίσης από την ευρωπαϊκή ηγεσία, ήδη από το 2007», παρουσιάστηκε σήμερα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Ο ένας από τους δύο συγγραφείς του, ο Φιλελεύθερος Γκυ Φέρχοφσταντ (ο άλλος είναι ο Πράσινος Κον Μπεντίτ) ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σήμερα με την ευκαιρία της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Ξύπνα Ευρώπη» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Για το βιβλίο του (επί εννιά χρόνια πρωθυπουργού του Βελγίου) Γκυ Φέρχοφσταντ μίλησε καταρχάς ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημ.Κούρκουλας, ο οποίος υπενθύμισε ότι οι συγγραφείς είναι «αφοσιωμένοι και συνεπείς στην ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», σημείωσε ότι το βιβλίο δίνει «μια καθαρή εικόνα για τους κινδύνους που επαπειλούν την ευρωπαϊκή ενοποίηση αλλά διατυπώνει και προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης» και παρατήρησε ότι η έκδοση του βιβλίο αποτελεί μια «σημαντική συνεισφορά στη συγκεκριμένη συγκυρία, όπου ένας νέος κύκλος ετοιμάζεται να αρχίσει με τις ευρωεκλογές 2014, ταυτόχρονα με την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ» και άρα εμφανίζεται σε ώριμες συνθήκες «για να συζητηθούν συγκεκριμένες και εποικοδομητικές προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης».

Ο συγγραφέας απαντώντας σε ερωτήματα υποστήριξε, ότι η αληθινή προέλευση της κρίσης έχει να κάνει με το γεγονός της έλλειψης μιας πραγματικά ενοποιημένης Ευρώπης, τονίζοντας πως δεν είναι νοητό να υπάρχει κοινό νόμισμα χωρίς ένα κράτος που να το στηρίζει. Επικρίνοντας εξάλλου την ευρωπαϊκή ηγεσία για την αδυναμία της στη διαχείριση της κρίσης, παρατήρησε ότι η κρίση πρωτοεκδηλώθηκε το 2007 και στην εξέλιξή της από χρηματοπιστωτική έγινε τραπεζική και οικονομική.

Αναφερόμενος εξάλλου στα φαινόμενα του εθνικισμού και του ρατσισμού, ο κ. Φέρχοφσταντ υπογράμμισε ότι «η απάντηση σ' αυτά είναι η προώθηση της ενοποίησης» και τόνισε πως «μια ριζοσπαστική πρόταση είναι να κάνουμε τώρα το άλμα. Διότι όσο βυθιζόμαστε πιο βαθειά στην κρίση, τόσο πιο φανερή γίνεται η ανάγκη μιας τομής».

Υποστηρίζοντας εξάλλου την ανάγκη προβολής συγκεκριμένων πολιτικών που να αναφέρονται στη ζωή και το μέλλον των ανθρώπων, ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός παρατήρησε ότι είναι πολιτικά αδύναμο το επιχείρημα που λέει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε την ειρήνη. Οι νέες γενιές των ανθρώπων που δεν γνώρισαν τον πόλεμο δεν μπορούν να εκτιμήσουν σωστά την ειρήνη. Αυτό που τους βασανίζει και τους ενδιαφέρει είναι η χρησιμότητα της ΕΕ για τη ζωή τους και το μέλλον τους». Εξάλλου, είπε ο κ. Φέρχοφσταντ απαντώντας στην αντίθεση του διλήμματος «μεγαλύτερη πειθαρχία ή μεγαλύτερη αλληλεγγύη;» η σωστή απάντηση είναι ότι «χρειαζόμαστε και τα δύο, δεν υπάρχει αντίθεση επ' αυτού».

Επικρίνοντας στη συνέχεια την απόφαση της συνόδου Κορυφής για το εύρος του Κολλεγίου των επιτρόπων, ο κ. Φέρχοφσταντ σημείωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια κυβέρνηση με δύο Κοινοβουλευτικά σώματα - η Ευρωβουλή θα είναι το ένα και σε Γερουσία θα μετεξελιχθεί το συμβούλιο υπουργών, ενώ αναφερόμενος στο ελληνικό πρόβλημα τόνισε πως «αυτό δεν θα λυθεί με περικοπές αλλά με διαρθρωτικές αλλαγές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ