Νίγηρας: Ο ισλαμιστής Μοχτάρ Μπελμοχτάρ «επέβλεπε» τις επιθέσεις - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Νίγηρας: Ο ισλαμιστής Μοχτάρ Μπελμοχτάρ «επέβλεπε» τις επιθέσεις

O αλγερινός ισλαμιστής ηγέτης Μοχτάρ Μπελμοχτάρ "επέβλεψε" τις φονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες στον Νίγηρα κατά του νιγηριανού στρατού και του γαλλικού ομίλου Areva και η οργάνωσή του, οι "Υπογράφοντες με Αίμα", απειλεί με ανακοίνωσή της με νέες επιθέσεις στη χώρα, σύμφωνα με το διαδικτυακό πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας Αλάκμπαρ.

Ο Μπελμοχτάρ επέβλεψε ο ίδιος τα επιχειρησιακά σχέδια των επιθέσεων, "στόχος των οποίων ήταν οι επίλεκτες γαλλικές δυνάμεις που εγγυώνται την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της πυρηνικού εταιρίας Areva και μια νιγηριανή στρατιωτική βάση", δήλωσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ελ-Χάσεν Ουλντ Χλιλ ή "Τζουλέιμπιμπ".

Πρόσθεσε ότι "τουλάχιστον δέκα μαχητές μετείχαν στις επιθέσεις αυτές" οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από κοινού, όπως είπε, με την εξτρεμιστική οργάνωση Κίνημα για Ενότητα και Ιερό Πόλεμο στη Δυτική Αφρική (Mujao), η οποία είχε αναλάβει νωρίτερα την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Μπαμακό.

Ο Τζουλέιμπιμπ είπε ότι η επιχείρηση πήρε το όνομα του Αμπου Ζέιντ, ενός εκ των ηγετών της οργάνωσης Αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) που σκοτώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου στην ορεινή περιοχή Ιφόγκας (στο βόρειο Μαλί) από τον γαλλικό στρατό. Οι γαλλικές δυνάμεις συμμετέχουν από τις 11 Ιανουαρίου μαζί με τις αφρικανικές δυνάμεις στις επιχειρήσεις κατά των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων.

Ο Μπελμοχτάρ, πρώην ηγέτης της Aqmi, εγκατέλειψε την οργάνωση στα τέλη του 2012 για να ιδρύσει τη δική του οργάνωση "Υπογράφοντες με Αίμα", της οποίας η πρώτη μεγάλη επίθεση ήταν η μαζική και αιματηρή ομηρεία τον Ιανουάριο στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Ιν Αμενας της νότιας Αλγερίας.

Ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί Ιτνο, του οποίου ο στρατός μετέχει στις επιχειρήσεις στο Μαλί μαζί με τον γαλλικό στρατό, είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι ο Μπελμοχτάρ "ανατινάχτηκε" λίγο μετά τον θάνατο του Αμπου Ζέιντ.

Η Γαλλία επιβεβαίωσε στις 23 Μαρτίου τον θάνατο του Αμπου Ζέιντ, αλλά όχι εκείνον του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ.

(ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ