Ισραήλ: Διχασμένη η κυβέρνηση για το παλαιστινιακό. Ο Τζον Κέρι επιστρέφει για συνομιλίες με στόχο την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ισραήλ: Διχασμένη η κυβέρνηση για το παλαιστινιακό. Ο Τζον Κέρι επιστρέφει για συνομιλίες με στόχο την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας

H ισραηλινή υπουργός αρμόδια για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους Τζίπι Λίβνι παραδέχτηκε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι διχασμένη όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα, κι ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι βρίσκεται για επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ.

"Υπάρχουν ιδεολογικές αποκλίσεις στους κόλπους της κυβέρνησης", δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο η Λίβνι, η οποία είναι επίσης υπουργός Δικαιοσύνης. Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια "εξυπηρετεί μόνο όσους πιστεύουν ότι κάθε μέρα που περνά επιτρέπει την εγκατάστασή τους σε ένα έδαφος (στη Δυτική Όχθη) την κατασκευή μιας νέας κατοικίας (σε εβραϊκό οικισμό) όπως και ότι είναι δυνατή η εμπλοκή μιας συμφωνίας", πρόσθεσε.

"Ωστόσο η θέση αυτή δεν αντιπροσωπεύει την θέση της πλειοψηφίας του ισραηλινού λαού", είπε η Λίβνι η οποία αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Τζον Κέρι.

Στον κυβερνητικό συνασπισμό μετέχει το εθνικιστικό θρησκευτικό κόμμα Εβραϊκή Εστία, που υποστηρίζει τη συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, ως σημαντική συνιστώτα του Λικούντ, του μεγάλου κόμματος της εθνικιστικής δεξιάς υπό τον Νετανιάχου.

Εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ, ο μεγάλος νικητής των εκλογών του Ιανουαρίου, υιοθέτησε επίσης θέσεις που υποστηρίζουν τα γεράκια της κυβέρνησης. Το κεντρώο κόμμα του Γες Ατίντ (Υπάρχει μέλλον) απέκλεισε ένα πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας που ζητούν οι Παλαιστίνιοι και οποιαδήποτε παραχώρηση για την κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Λαπίντ προτείνει μια "προσωρινή" συμφωνία για προσωρινά σύνορα παρά μια συνθήκη για την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Όλες οι θέσεις αυτές είναι απαράδεκτες για τους Παλαιστίνιους.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπαρτμέντ, ο οποίος επιδιώκει την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων που έχουν διακοπεί από τον Σεπτέμβριο του 2010, αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και αργότερα στη Ραμάλα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Είναι το τέταρτο ταξίδι από τον Μάρτιο που πραγματοποιεί ο Κέρι στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται την επομένη της συνόδου των "Φίλων της Συρίας" στο Αμάν της Ιορδανίας, στην οποία μετείχε ο Κέρι όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών δέκα ακόμη χωρών εκτός από την συριακή αντιπολίτευση. Στόχος της συνόδου ήταν να προετοιμάσει τη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, στην οποία καλείται το συριακό καθεστώς και η αντιπολίτευση να συνομιλήσουν ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση στη χώρα.

"Ο Κέρι έχει καλές προθέσεις" αλλά στην πράξη "μοιάζει με αγαθό και αδέξιο διπλωμάτη που κινείται σαν ελέφαντας στο υαλοπωλείο της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης", έγραψε πρόσφατα αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz.

Σε συνέντευξη στον παλαιστινιακό Τύπο, η Χανάν Ασράουι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), είπε ότι το Ισραήλ "δεν είναι έτοιμο" για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. "Αναμένουμε μια σαφή θέση από τις ΗΠΑ και μια σαφή δέσμευση του Ισραήλ στα κριτήρια που απαιτούνται από την ειρηνευτική διαδικασία".

Ο Κέρι δείχνει αποφασισμένος να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειές του. Μετά τις συνομιλίες του σήμερα και αύριο, θα επιστρέψει στην περιοχή την Δευτέρα για να μετάσχει σε ένα παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Αμάν, στο οποίο θα λάβουν επίσης μέρος ο παλαιστίνιος πρόεδρος και ο ισραηλινός ομόλογός του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ