Κίνα: Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ζητεί μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς στα ινδικά προϊόντα - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα: Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ζητεί μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς στα ινδικά προϊόντα

O κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ζήτησε σήμερα μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς στα ινδικά προϊόντα ώστε να μειωθεί η ανισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου των δύο ασιατών γιγάντων.

"Όσον αφορά τις ινδικές ανησυχίες για το εμπορικό έλλειμμα, η Κίνα επιθυμεί την προώθηση περισσότερων ινδικών προϊόντων στην κινεζική αγορά", είπε σε ομιλία του σε επιχειρηματίες στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί. "Είμαι σίγουρος ότι έχουμε την ικανότητα να μειώσουμε την ανισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των δύο χωρών μας".

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας και οι διμερείς εμπορικές τους ανταλλαγές ανήλθαν σε 66,5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, σύμφωνα με τον κινέζο υφυπουργό Εμπορίου Τζιάνγκ Γιοαπίνγκ. Οι δύο χώρες θέλουν να φθάσουν το όριο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015.

Ωστόσο οι ανταλλαγές ευνοούν σε μεγάλο βαθμό την Κίνα. Η ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 29 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012.

Ο κινέζος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο αντιλαμβάνεται ότι το ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διατήρηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που είναι οι πιο πολυπληθείς του πλανήτη.

"Η Κίνα ουδέποτε είχε την πρόθεση να αναπτύξει εμπορικό πλεόνασμα. Μόνο οι εμπορικές ανταλλαγές με δυναμική επιτρέπουν σταθερές εμπορικές σχέσεις", τόνισε.

Ο Λι Κετσιάνγκ άρχισε την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό μεταβαίνοντας την Κυριακή στην Ινδία, μια επιλογή που δείχνει την σημασία που προσδίδει το Πεκίνο στις διμερείς σχέσεις, τις οποίες επιδεινώνει κατά περιόδους μια μεθοριακή διαφορά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ