Κίνα: Το Κομμουνιστικό Κόμμα τάσσεται κατά της φυλάκισης πολιτών που προσφεύγουν στις αρχές για υποθέσεις διαφθοράς - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Κίνα: Το Κομμουνιστικό Κόμμα τάσσεται κατά της φυλάκισης πολιτών που προσφεύγουν στις αρχές για υποθέσεις διαφθοράς

Η ισχυρή "πειθαρχική επιτροπή" του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στην οποία έχει ανατεθεί η μάχη κατά της διαφθοράς, τάχθηκε κατά των συλλήψεων από τις τοπικές αρχές προσώπων τα οποία καταθέτουν προσφυγές για υποθέσεις διαφθοράς και συνέστησε αντιθέτως τα πρόσωπα αυτά να τυγχάνουν "θερμής υποδοχής".

Κινούμενοι αντίθετα από τη συνήθη στην Κίνα πρακτική, όπου οι διαμαρτυρόμενοι που καταγγέλλουν τη διαφθορά και τις καταχρήσεις των τοπικών εξουσιών φυλακίζονται χωρίς άλλη διαδικασία, τρεις αξιωματούχοι του ΚΚΚ υπογράμμισαν πως "οι αρχές δεν έχουν την εξουσία να θέτουν υπό κράτηση τους προσφεύγοντες σ' αυτές", αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας China Daily.

Όχι μόνο το διάβημά τους είναι νόμιμο, αλλά αυτοί οι προσφεύγοντες "θα πρέπει να τυγχάνουν θερμής υποδοχής" όταν έρχονται να γνωστοποιήσουν υποθέσεις διαφθοράς στους τοπικούς οργανισμούς στους οποίους έχει ανατεθεί η μάχη εναντίον της διαφθοράς, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η Επιτροπή για τον πειθαρχικό έλεγχο του ΚΚΚ είναι ένα από τα ισχυρότερα όργανα του μοναδικού κόμματος της Κίνας, το οποίο έχει εξουσίες σαφώς πιο εκτεταμένες απ' αυτές των κρατικών δικαστικών αρχών και δεν λογοδοτεί παρά μόνο στο ΚΚΚ.

Η εν λόγω επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην καρδιά της εκστρατείας κατά της ενδημικής διαφθοράς που άρχισε από τη νέα ηγεσία της χώρας, με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να δίνει τον τόνο προειδοποιώντας ότι η διαφθορά υπάρχει κίνδυνος "να σκοτώσει το Κόμμα" και συνεπώς το καθεστώς.

Οι τρεις εν λόγω αξιωματούχοι είναι ο Ζανγκ Σαολόγνκ, υποδιευθυντής του γραφείου της Επιτροπής που είναι αρμόδιο για τα παράπονα τα οποία διατυπώνονται μέσω επιστολών και τηλεφωνημάτων, και δύο από τους συνεργάτες του, ο Γκούο Χονγκλιάνγκ και ο Ντενγκ Τζισούν.

Το 2012, πάνω από το 40% των στοιχείων που απέκτησε η επιτροπή για να διεξαγάγει τις έρευνές της ελήφθησαν χάρη σε χρήστες του Ίντερνετ, επιστολές και τηλεφωνήματα, σύμφωνα με τον Ζανγκ Σαολόνγκ.

Πράγματι, αριθμός αξιωματούχων του ΚΚΚ "έπεσε" τους τελευταίους μήνες αφού ενδείξεις διαφθοράς --τις περισσότερες φορές ακριβά ρολόγια ή αυτοκίνητα πολυτελείας-- δημοσιεύθηκαν από χρήστες του Ίντερνετ στο Weibo, το "κινεζικό Twitter", συνοδεία φωτογραφιών.

Η εφημερίδα αναφέρει την περίπτωση πολλών ανθρώπων που συνελήφθησαν πρόσφατα στην επαρχία ή αφού μετέβησαν στο Πεκίνο για να υποστηρίξουν την υπόθεσή τους, η οποία συνήθως συνδεόταν με καταχρήσεις εξουσίας.

Η κράτησή τους "έχει γίνει η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα για πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες", υπογραμμίζει ο Γουάνγκ Γιουκάι ένας ερευνητής τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα.

Οι προσφεύγοντες εγκλείονται εν γένει σε "στρατόπεδα αναμόρφωσης" με απλή απόφαση της αστυνομίας και για τέσσερις μήνες το πολύ.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να προχωρήσει ως το τέλος της χρονιάς σε μια μεταρρύθμιση, ακόμη και στην κατάργηση αυτών των στρατοπέδων, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά βούληση από τοπικούς δυνάστες.

(ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ