Σλοβενία: Η Λουμπλιάνα θα παρουσιάσει έγκαιρα το πρόγραμμα δράσης της στην ΕΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σλοβενία: Η Λουμπλιάνα θα παρουσιάσει έγκαιρα το πρόγραμμα δράσης της στην ΕΕ

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι ετοιμάζει λεπτομερές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και το τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα στείλει στις Βρυξέλλες εντός της προθεσμίας που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή στις 9 ή στις 10 Μαΐου.

"'Εχουμε ένα προσχέδιο, όμως την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή, θα έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα", δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Αλένκα Μπράτουσεκ παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με την Μπράτουσεκ, το αποτέλεσμα της διαχείρισης της προηγούμενης, κεντροδεξιάς κυβέρνησης είναι "χειρότερο απ' ό,τι προβλεπόταν".

Η Μπράτουσεκ, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έξι εβδομάδες, είχε ανακοινώσει την αποστολή στις Βρυξέλλες ως τις 9 Μαΐου ενός σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε πλήρη ύφεση.

Ο υπουργός Οικονομικών Ούρος Κούφερ τόνισε ότι η Σλοβενία είναι ικανή να βγει από αυτήν τη βαθειά οικονομική κρίση χωρίς διεθνή βοήθεια.

"Ευτυχώς μπορούμε να αποφασίσουμε οι ίδιοι τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε, παρόλο που θα είναι δύσκολο", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προγράμματος δράσης, το οποίο δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Finance, η κυβέρνηση ελπίζει κυρίως να επιβάλει ένα "φόρο κρίσης" σε όλους τους μισθούς, να αυξήσει τον ΦΠΑ και επίσης να επιβάλει φόρο στα ακίνητα.

Η κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει μεταξύ άλλων την ιδιωτικοποίηση ίσως δυο δημοσίων οργανισμών, μιας τράπεζας και του μεγαλύτερου ομίλου επικοινωνιών, θα διαπραγματευτεί μείωση των αποδοχών στο δημόσιο τομέα μετά τη μείωση κατά 8% το 2012 και παράταση του παγώματος των συντάξεων που επεβλήθη πέρυσι.

Τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι η Σλοβενία είναι από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους στην ευρωζώνη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ