Ικανοποίηση της Κίνας για το νέο αμυντικό δόγμα της Αυστραλίας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ικανοποίηση της Κίνας για το νέο αμυντικό δόγμα της Αυστραλίας

Την ικανοποίησή του εξέφρασε το Πεκίνο που η νέα αμυντική πολιτική της Αυστραλίας δεν έχει πλέον ως προτεραιότητά της την άμυνα της χώρας από μια υποτιθέμενη κινέζικη απειλή, αλλά το πώς θα αυξήσει την παρουσία της στον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό, συνεργαζόμενη και με την Κίνα και πώς η χώρα θα ανταπεξέλθει πιο αποτελεσματικά στις διεθνείς στρατιωτικές της υποχρεώσεις.

Το νέο αμυντικό δόγμα της Αυστραλίας που παρουσίασε η κυβέρνηση Γκίλαρντ ανατρέπει το προηγούμενο της κυβέρνησης Ραντ, αναθεωρώντας εκ των θεμελίων το πώς η Αυστραλία βλέπει τη στρατιωτική άνοδο της Κίνας και την επιρροή της στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό.

Σε αντίθεση με το προηγούμενο αμυντικό δόγμα του 2009, της τότε κυβέρνησης Ραντ, η σημερινή κυβέρνηση δεν βλέπει την στρατιωτική άνοδο της Κίνας ως απειλή, αλλά ως μια ευκαιρία για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αναγνωρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα της Κίνας να γίνει παγκόσμια στρατιωτική υπερδύναμη.

Για να γίνει πράξη το όραμα της κυβέρνησης Γκίλαρντ για το νέο αμυντικό δόγμα της χώρας, θα δαπανηθούν τα προσεχή χρόνια πάνω από 75 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα κυρίως στο πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία.

Πιο αναλυτικά, $30 δισεκατομμύρια θα δαπανηθούν για την κατασκευή, σε αυστραλιανά ναυπηγεία, 12 υποβρυχίων, $12 δισεκατομμύρια για την αφορά από την αμερικάνικη εταιρία Lockhead 72 μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς, $4 δισεκατομμύρια για την κατασκευή δύο πλοίων ανεφοδιασμού, $2 δισεκατομμύρια για 24 σκάφη που θα πραγματοποιούν περιπολίες και $1,5 δισεκατομμύρια για 12 αναχαιτιστικά αεροσκάφη Hornet με ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό από την αμερικάνικη εταιρία Boeing.

Οι αλλαγές στην αμυντική πολιτική της χώρας και, ιδιαίτερα, η ανακοίνωση για την κατασκευή των 12 υποβρυχίων που θα στοιχίσουν περισσότερο από $30 δισεκατομμύρια δολάρια χαροποίησε ιδιαίτερα τη διεύθυνση των ναυπηγείων του Williamstown της Μελβούρνης, το οποίο πρόσφατα είχε προειδοποιήσει τη κυβέρνηση ότι μέχρι το 2015 θα αναγκαστεί να κλείσει το ναυπηγείο και να απολύσει τους 1100 εργαζόμενους σε αυτό.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ