Σλοβενία: Πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας η υποβάθμιση από τον οίκο Moody's, τονίζουν αναλυτές - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Σλοβενία: Πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας η υποβάθμιση από τον οίκο Moody's, τονίζουν αναλυτές

Πλήγμα στην αξιοπιστία της Σλοβενίας χαρακτηρίζουν αναλυτές την υποβάθμιση - κατά δύο βαθμίδες - του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's, ο οποίος κατέταξε την Σλοβενία μεταξύ των δανειοληπτών που βρίσκονται σε κίνδυνο ("κερδοσκοπικές" τοποθετήσεις), εξαιτίας της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών και του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον οίκο Moody's, η προοπτική της Σλοβενίας παραμένει αρνητική, γεγονός που δεν αποκλείει μια περαιτέρω υποβάθμιση της χώρας μεσοπρόθεσμα, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, σε δηλώσεις τους στο πρακτορείο ειδήσεων "STA".

Οι ίδιοι προσθέτουν ότι, η υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών της Σλοβενίας να αναβάλλει την προγραμματισμένη έκδοση του ομολόγου σε δολάριο, ωστόσο, χθες, μια ημέρα έπειτα από την ανακοίνωση του οίκου Moody's, το αρμόδιο υπουργείο της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι η διαδικασία έκδοσης συνεχίζεται κανονικά.

"Εκ μέρους της Σλοβενίας, η έκδοση (του ομολόγου) συνεχίζεται" αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν ότι δεν είναι απαραίτητη η θετική "έκβαση" του όλου "εγχειρήματος", δηλαδή της κάλυψης του ομολόγου διότι- όπως υπογραμμίζουν- προηγήθηκε η ανακοίνωση της υποβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Moody's που έχει άμεσο αντίκτυπο στις αγορές και τους επενδυτές.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί σε 1,8 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους (4,98% του ΑΕΠ), ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το προβλεπόμενο 2,8%, που "πέρασε" η προηγούμενη κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ