Ινδική αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα ερευνήσει την υπόθεση των δύο ιταλών υπαξιωματικών, που κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε θάνατο - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Ινδική αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα ερευνήσει την υπόθεση των δύο ιταλών υπαξιωματικών, που κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε θάνατο

Η ινδική αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα ερευνήσει την υπόθεση των δύο ιταλών υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που κατηγορούνται για το θάνατο δύο ινδών ψαράδων, αποφάσισε σήμερα ινδικό δικαστήριο, φέρνοντας ξανά στην επιφάνεια την πιθανότητα οι δύο κατηγορούμενοι να αντιμετωπίσουν την ποινή του θανάτου.

Ο Μασιμιλιάνο Λατόρε και ο Σαλβατόρε Τζιρόνε κατηγορούνται για ανθρωποκτονία όταν πυροβόλησαν τους ψαράδες ανοικτά του νότιου κρατιδίου της Κεράλα την περασμένη χρονιά, όταν υπηρετούσαν ως φρουροί ασφαλείας σε εμπορικό πλοίο.

Οι δύο Ιταλοί ισχυρίζονται πως έριξαν προειδοποιητικά πυρά στο αλιευτικό πιστεύοντας πως πρόκειται για πειρατικό σκάφος, στο οποίο επέβαιναν ένοπλοι. Η Ιταλία επιμένει πως το επεισόδιο σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα και πως οι δύο υπαξιωματικοί θα πρέπει να δικαστούν στη χώρα τους.

Την περασμένη εβδομάδα η Ιταλία εξέφρασε την αντίθεσή της στο να αναλάβει η αντιτρομοκρατική Εθνική Υπηρεσία Έρευνας (NIA) την υπόθεση λέγοντας πως η υπηρεσία έχει δικαιοδοσία να ερευνά μόνο τρομοκρατικά εγκλήματα.

Η Ιταλία φοβάται πως η ΝΙΑ θα επικαλεστεί το νόμο περί ναυτικής ασφάλειας, σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να επιβληθεί στους κατηγορούμενους η εσχάτη των ποινών.

Σήμερα η Ιταλία ανακοίνωσε πως θα αντιδράσει ανάλογα με το αν η ΝΙΑ επικαλεστεί ή όχι το νόμο αυτό.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες κλιμακώθηκε τον περασμένο μήνα όταν η Ιταλία αρνήθηκε αρχικά να στείλει τους δύο υπαξιωματικούς στην Ινδία. Τελικά η Ρώμη υποχώρησε, μετά την υπόσχεση του Νέου Δελχί ότι δεν θα αντιμετωπίσουν την θανατική ποινή. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε όταν οι δύο υπαξιωματικοί επέστρεψαν στην Ινδία, λέγοντας πως δεν συμφωνεί με την απόφαση αυτή.

Η Ιταλία έχει καταργήσει τη θανατική ποινή από το 1947. Τους περασμένους έξι μήνες δύο άντρες έχουν απαγχονιστεί στην Ινδία, όταν κρίθηκαν ένοχοι για τρομοκρατικές επιθέσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ