Επιστημονικό Συνέδριο για τον Μπέρτολτ Μπρέχτ διοργανώνει το ΚΚΕ - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Επιστημονικό Συνέδριο για τον Μπέρτολτ Μπρέχτ διοργανώνει το ΚΚΕ

Επιστημονικό Συνέδριο για τον μαρξιστή διανοητή, δραματουργό, ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρέχτ με τον τίτλο «Μπέρτολτ Μπρέχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να΄ρθουν», διοργανώνουν το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Απριλίου 2013, στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, ενώ την εναρκτήρια ομιλία θα εκφωνήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.

Το συνέδριο για τον Μπρέχτ είναι το τρίτο κατά σειρά που διοργανώνει το ΚΚΕ και εντάσσεται σε ένα κύκλο επιστημονικών συνεδρίων για την ανάδειξη του έργου μαρξιστών διανοητών. Έχουν προηγηθεί τα συνέδρια για τον Γ. Ρίτσο και τον Κ. Βάρναλη.

Επίσης, το συνέδριο του ΚΚΕ για τον Μπρέχτ αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων που διήρκεσαν από τον Δεκέμβριο του 2012 έως και τον Απρίλιο του 2013 και οι οποίες περιελάμβαναν κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις.

Ο κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου 2012 και προβλήθηκαν οι εξής ταινίες:

«Η όπερα της πεντάρας» (Γερμανία 1931), «Κούλε Βάμπε ή Σε ποιόν ανήκει ο κόσμος;» (Γερμανία 1932) και για δύο συνεχόμενες εβδομάδες η ταινία «Και οι δήμιοι πεθαίνουν" (ΗΠΑ 1943), η οποία ήταν σε πρώτη πανελλήνια προβολή.

Ο δεύτερος κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2013 και περιέλαβε τις εξής μουσικοθεατρικές παραστάσεις:

Συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου σε μελοποιημένη ποίηση του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Η συναυλία περιέλαβε το έργο του Θ. Μικρούτσικου «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ» και το έργο του Μ. Χατζιδάκι για τη θεατρική παράσταση «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ, που είχε ανεβάσει το «Θέατρο Τέχνης» του Κάρολου Κουν, σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, το 1957.

Η επόμενη μουσική-χορευτική-θεατρική παράσταση βασισμένη στο μπαλέτο των Κούρτ Βάϊλ και Μπέρτολτ Μπρέχτ είχε τον τίτλο «Ο Μαρξ και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα των μικροαστών». Η σκηνοθεσία - χορογραφία ήταν της Ίλιας Κοντού,

Ακολούθησαν οι θεατρικές παραστάσεις, «Τρόμος και αθλιότητα στο Γ' Ράιχ» με σκηνοθετική επιμέλεια και διδασκαλία της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ από τον Δημήτρη Παπακωνσταντίνου και «Το ρομάντζο της πεντάρας», με την θεατρική ομάδα ΜΙΤΟΣ και σκηνοθεσία της Βρισηίδας Δανάλη.

Ο δεύτερος κύκλος εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε στις 20 Απριλίου με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Γενιές Σημαδεμένες» με κείμενα του Μπέρτολτ Μπρεχτ και μουσική του Τάσου Γκρους και σκηνοθεσία του Γιώργου Αντωνακάκη.

Οι ώρες διεξαγωγής του επιστημονικού συνεδρίου του ΚΚΕ για τον Μπρέχτ είναι το Σάββατο 27 Απριλίου (10:00 - 20:30) και την Κυριακή 28 Απριλίου (10:00 - 16:00) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

(ΑΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ