Βρετανία: Δεν είναι σαφές εάν η Σκωτία θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το βρετανικό νόμισμα, εφόσον αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί, αναφέρεται σε έκθεση του υπουργείου Οικονομικών - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βρετανία: Δεν είναι σαφές εάν η Σκωτία θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το βρετανικό νόμισμα, εφόσον αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί, αναφέρεται σε έκθεση του υπουργείου Οικονομικών

Η εμπειρία της ευρωζώνης από χώρες που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα αλλά όχι την ίδια κυβέρνηση δείχνει ότι δεν υπάρχει σαφής λόγος γιατί μια ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη στερλίνα, δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας.

Το έθνος των 5 εκατομμυρίων κατοίκων πρόκειται να πραγματοποιήσει στις 18 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους δημοψήφισμα σχετικά με το αν οι πολίτες επιθυμούν η Σκωτία να χωριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υποστηρικτές για την ανεξαρτησία της Σκωτίας υποστηρίζουν ότι καλό θα ήταν το έθνος να παραμείνει στη στερλίνα, τουλάχιστον κατά τα πρώτα χρόνια και στη συνέχεια να ληφθεί μια απόφαση σχετικά με το αν θα δημιουργηθεί νέο νόμισμα.

Ωστόσο, σε έκθεση που δημοσίευσε την Τρίτη το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας αναφέρεται ότι δεν υπάρχει σαφής περίπτωση για το Ηνωμένο Βασίλειο να συμφωνήσει σε μια επίσημη νομισματική ένωση από τη στιγμή που η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί. «Η οικονομική λογική του Ηνωμένου Βασιλείου να συμφωνήσει σε μια επίσημη ενοποίηση με ένα ανεξάρτητο κράτος είναι ασαφής», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε από δημόσιους υπαλλήλους που δεν εμπλέκονται σε πολιτικές παρατάξεις.

«Η πρόσφατη εμπειρία της ευρωζώνης έχει δείξει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθεί μια επιτυχημένη επίσημη νομισματική ένωση, χωρίς στενή δημοσιονομική ενοποίηση και κοινές ρυθμίσεις για την επίλυση των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα», αναφέρεται.

Οι αγορές θα μπορούσαν εύκολα να αναγκάσουν τη διάσπαση μιας νομισματικής ένωσης, αφού το έθνος ανεξαρτητοποιηθεί, εάν δεν υπάρχει η σιγουριά για μια σταθερή δέσμευση και από τις δύο πλευρές για την επιβολή των δαπανών τόσο για τη Σκωτία όσο και για την υπόλοιπη Βρετανία.

Η έκθεση καταλήγει τονίζοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη Σκωτία, εάν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τη στερλίνα μονομερώς, ενταχθεί στο ευρώ ή δημιουργήσει το δικό της νόμισμα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βρετανία νόμισμα Σκωτία δικαίωμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ