Θετικά τα μηνύματα μετά τη συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Θετικά τα μηνύματα μετά τη συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινας

Στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Βελιγράδι και Πρίστινα για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ο κ. Νίκολιτς δήλωσε ότι η διαπραγματευτική ομάδα του Βελιγραδίου κατάφερε να αγωνιστεί και να κερδίσει την προστασία και την προοπτική μιας ειρηνικής ζωής για τους Σέρβους του Κοσόβου και να καταλήξει σε μία συμφωνία που αποκλείει την πιθανότητα αναγνώρισης του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους στα Ηνωμένα Εθνη.

Η Σερβία κατόρθωσε να διασφαλίσει ότι οι σερβικές κοινότητες θα λάβουν διεθνή προστασία, το δικαίωμα να διαχειρίζονται τις ζωές τους, την ασφάλεια, το μέλλον, τους πόρους τους, την εκπαίδευση και το σύστημα υγείας τους και να έχουν στενές σχέσεις με το Βελιγράδι χωρίς περιορισμούς και χωρίς να ανήκουν στο Κόσοβο, υπογράμμισε ο κ. Νίκολιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο ίδιος συμμετείχε στον συντονισμό των θέσεων του Βελιγραδίου στον διάλογο με την Πρίστινα και πως οι Σέρβοι διαπραγματευτές ενεργούσαν πάντα κατόπιν διαβουλεύσεων με αυτόν.

«Δυστυχώς, τόσα χρόνια μετά την αποχώρηση του τελευταίου Σέρβου στρατιώτη από το Κόσοβο, αυτή ήταν η μόνη δυνατή λύση για τη διασφάλιση μιας ειρηνικής ζωής για τον λαό μας και του να μην καταστεί ποτέ το Κόσοβο κράτος αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Εθνη» υπογράμμισε ο κ. Νίκολιτς. Επανέλαβε δε την πάγια σερβική θέση ότι «η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο Κόσοβο».

Ικανοποίηση ΟΑΣΕ

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) λέγοντας πως πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων» και προσφέροντας στήριξη για την εφαρμογή της.

Η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ομαλοποίηση των σχέσεων και την ασφάλεια στην περιοχή, δήλωσε ο προεδρεύων του Οργανισμού, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Λεονίντ Κοζάρα.

Αυτό ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, υπογράμμισε κι εξέφρασε τη στήριξή του στη συνέχιση του διαλόγου για μία καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες του Κοσόβου. Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ Λαμπέρτο Ζανιέρ χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής της. Ο ΟΑΣΕ θα παράσχει στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση, όπου αυτό είναι δυνατό, στο πλαίσιο της εντολής του στο Κόσοβο, τόνισε.

Επιδοκιμάζει η Γερμανία

Τη συμφωνία χαιρέτισε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε λέγοντας πως πρόκειται για ένα «ιστορικό γεγονός» κι ένα «βήμα προόδου προς το ευρωπαϊκό μέλλον και τις καλές σχέσεις» μεταξύ των δύο πλευρών. «Η συμφωνία της Παρασκευής μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου είναι ένα ιστορικό βήμα προόδου στο μονοπάτι των καλών γειτονικών σχέσεων κι ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος» υπογράμμισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Σημείωσε δε, ότι οι δύο πλευρές επέδειξαν θάρρος και όραμα. «Αυτό - τόνισε - αξίζει σεβασμό όπως και η σοφή και συνεπής διαμεσολάβηση από την πλευρά της ύπατης εκπροσώπου της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Αστον, που σημείωσε μία μεγάλη επιτυχία για την ευρωπαϊκή διπλωματία».

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, το αποφασιστικό βήμα πλέον τώρα είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ