Η νέα έκπληξη στο Σύνταγμα: Φάγαμε στο εντυπωσιακό ιταλικό Prac.Sitele για το οποίο μιλούν όλοι! Σκέτη απόλαυση - iefimerida.gr

Η νέα έκπληξη στο Σύνταγμα: Φάγαμε στο εντυπωσιακό ιταλικό Prac.Sitele για το οποίο μιλούν όλοι! Σκέτη απόλαυση

λουλούδια πόρτα εστιατόριο Prac.Sitele Αθήνα
Η ανθισμένη είσοδος του ιταλικού εστιατορίου Prac.Sitele, στην οδό Πραξιτέλους, στην Αθήνα.
ΜΑΝΟΣ ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ

Δοκιμάσαμε το νέο μενού του σεφ Βασίλη Παύλου στο Prac.Sitele, το ιταλικό εστιατόριο που βρίσκεται στο ισόγειο του design hotel Belle Epoque, σε ένα ανακαινισμένο τριγωνικό κτίριο του 1920 στην οδό Πραξιτέλους, στο Σύνταγμα.

Το νέο ιταλικό εστιατόριο της οδού Πραξιτέλους, του Ηλία Ανθίδη, του Σπύρου Κερκύρα και της ομάδας του ξενοδοχείου Belle Epoque Suites, αρχικά σε κερδίζει με το φοβερό του design. Με την ολάνθιστη είσοδο, τους κρεμαστούς «κήπους» της οροφής και τα στιλάτα σεπαρέ του, σε μεταφέρει στα χρόνια της Μπελ Επόκ. Με το πράσινο, το ξύλο και το χρυσό να κυριαρχεί παντού, το Prac.Sitele μοιάζει σαν να έχει βγει από μυθιστόρημα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα 20s είναι η πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό του εστιατορίου Prac.Sitele.
Τα 20s είναι η πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό του εστιατορίου Prac.Sitele.

Ένα τριγωνικό κτίριο-κομψοτέχνημα του 1920

To τριγωνικό διατηρητέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται χτίστηκε το 1920. Έναν αιώνα μετά, όταν ξεκίνησε η ανακατασκευή του το 2020, τα ιδιαίτερα twenties διακοσμητικά του στοιχεία ήταν ακόμα εμφανή. Όλα διατηρήθηκαν και διασώθηκαν χαρίζοντας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ένα στολίδι που σήμερα φιλοξενεί το boutique hotel Belle Epoque Suites.

To τριγωνικό κτίριο της Πραξιτέλους χτίστηκε το 1920 και ανακαινίστηκε το 2020, για να φιλοξενήσει το ξενοδοχείο Belle Epoque και το εστιατόριο Prac.Sitele / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
To τριγωνικό κτίριο της Πραξιτέλους χτίστηκε το 1920 και ανακαινίστηκε το 2020, για να φιλοξενήσει το ξενοδοχείο Belle Epoque και το εστιατόριο Prac.Sitele / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

«Τα στοιχεία της όψης, ο ανελκυστήρας και ο ανάγλυφος γύψινος διάκοσμος αποδόθηκαν έτσι ώστε το κτίσμα όχι μόνο να κρατά τον αυθεντικό του χαρακτήρα, αλλά να εντυπωσιάζει με την ομορφιά του», εξηγεί στο iefimerida o Παύλος Γάτσιος, manager του εστιατορίου Prac.Sitele. Πράγματι, περπατώντας στην οδό Πραξιτέλους, τόσο το ξενοδοχείο όσο και το εστιατόριο που βρίσκεται στο ισόγειο κλέβουν τις εντυπώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πόρτα του Prac.Sitele, που είναι στολισμένη με λουλούδια, έχει γίνει viral στο Instagram / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η πόρτα του Prac.Sitele, που είναι στολισμένη με λουλούδια, έχει γίνει viral στο Instagram / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Η πόρτα του Prac.Sitele γεμάτη λουλούδια κάνει τους περαστικούς να σταματούν, να τη φωτογραφίζουν και να μεταμορφώνουν στο Instagram αυτή την ωραία γωνιά της Αθήνας σε νέο αστικό τοπόσημο. 

To Cappelletti, ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα του Prac.Sitele / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
To Cappelletti, ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα του Prac.Sitele / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Η μαγεία της Ιταλίας στην καρδιά της Αθήνας

H εμπειρία που έχει ο επισκέπτης του Prac.Sitele, όμως, δεν μένει μόνο στις εντυπώσεις που δημιουργεί ο συναρπαστικός, αέρινος χώρος τον οποίο έχει σχεδιάσει ο interior designer Γιώργος Παντελούκας. Τα πιάτα από το νέο μενού του ιταλικού εστιατορίου είναι απολαυστικά. Ο σεφ Βασίλης Παύλου, έχοντας έναν μαγικό τρόπο να χρησιμοποιεί τα εσπεριδοειδή στην παλέτα του, δημιουργεί έναν ολάνθιστο ιταλικό γαστρονομικό κήπο γεμάτο γεύσεις και φίνα αρώματα που σε ταξιδεύουν στις ομορφιές και την ανεμελιά των πιο απολαυστικών μεσογειακών καλοκαιριών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι κρεμαστοί κήποι του Prac.Sitele.
Οι κρεμαστοί κήποι του Prac.Sitele.

Ως λάτρης της ιταλικής κουλτούρας συνολικά, από την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και τη μουσική μέχρι την λογοτεχνία και τη γαστρονομία, ερωτεύθηκα αυτό το νέο ιταλικό εστιατόριο της Αθήνας που έπαιξε με τις αισθήσεις μου και με έκανε να νιώσω ότι βρίσκομαι μέσα σε έναν οργιώδη ιταλικό κήπο.

Tα φως που φιλτράρεται μέσα από τα συνθετικά φυτά που διακοσμούν το χώρο, δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Tα φως που φιλτράρεται μέσα από τα συνθετικά φυτά που διακοσμούν το χώρο, δημιουργεί ένα αίσθημα ευεξίας / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Από τη μουσική και τη διακόσμηση, μέχρι το μαγικό απογευματινό φως που εισβάλει άπλετο από τα μεγάλα παράθυρα, τα οποία βλέπουν σε ένα τόσο μικρό στενάκι με ψηλά κτίρια, όπως η Πραξιτέλους. Σε όλα αυτά, όμως, η γεύση έχει τον πρωταρχικό ρόλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η νόστιμη πίτσα Burratina / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η νόστιμη πίτσα Burratina / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Τρως την καταπληλτική πίτσα Burratina με την ιταλική μορταδέλα, τη μοτσαρέλα και το πέστο από φυστίκι Αιγίνης και βαλεριάνα ή τη δροσερή σαλάτα Zucchine με τα μαριναρισμένα κολοκύθια, την καρδιά μαρουλιού, τον καπνιστό σολομό, και τη σάλτσα εσπεριδοειδών με τον τηγανητό κολοκυθόσπορο και το κατίκι Δομοκού, και μεταφέρεσαι μέσα στην καρδιά ενός φλωρεντινού κήπου.

Τα κομψά σεπαρέ σε στυλ twenties δίνουν χαρακτήρα στο Prac.Sitele.
Τα κομψά σεπαρέ σε στυλ twenties δίνουν χαρακτήρα στο Prac.Sitele.

Μπορεί από τις τζαμαρίες να παρακολουθείς τους περαστικούς, τα μικρά μαγαζιά, έναν ετερόκλητο ζωντανό αστικό καμβά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας κι όμως η γεύση σε ταξιδεύει δημιουργώντας σου μια ευεξία. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η πίτσα του Prac.Sitele είναι ναπολιτάνικη ως προς τη γέμιση, αλλά στη ζύμη της είναι πιο αφράτη από την κλασική λεπτή ιταλική.
Η πίτσα του Prac.Sitele είναι ναπολιτάνικη ως προς τη γέμιση, αλλά στη ζύμη της είναι πιο αφράτη από την κλασική λεπτή ιταλική.

«Η πίτσα μας είναι ναπολιτάνικη και ο πυρήνας του Prac.Sitele είναι ο συνδυασμός Ιταλίας και Ελλάδας. Έχουμε ως βάση μας μια καλή επιλογή από αυθεντικά ιταλικά τυριά και αλλαντικά από τη Ρώμη μέχρι τη Σαρδηνία», εξηγεί ο σεφ του εστιατορίου, Βασίλης Παύλος, γνώριμος από το εστιατόριο 42. Ξεκίνησε από το ξενοδοχείο Poseidonion στις Σπέτσες, όπου θήτευσε για τέσσερα χρόνια στο πλάι του Σταμάτη Μαρμαρινού στο πεδίο της ελληνικής κουζίνας.

To Prac.Sitele λειτουργεί από νωρίς το πρωί έως το βράδυ, σερβίροντας πρωινό, brunch, γεύμα και δείπνο.
To Prac.Sitele λειτουργεί από νωρίς το πρωί έως το βράδυ, σερβίροντας πρωινό, brunch, γεύμα και δείπνο.

Ο άνθρωπος όμως που τον μύησε στην ιταλική κουζίνα ήταν ο Μιχάλης Νουρλόγλου. Ο Βασίλης Παύλος θήτευσε στο πλευρό του Νουρλόγλο στο εστιατόριο 42, επίσης ιδιοκτησίας του Ανθίδη-Κερκύρα, ενώ μετά συνεργάστηκαν στο Aglio e Olio της Μυκόνου και στο Olea All Suite Hotel της Ζακύνθου. «Ο Νουρλόγλου ήταν ο μέντοράς μου, ο άνθρωπος που με έμαθε πώς να συνδυάζω την ιταλική με την ελληνική κουζίνα», εξηγεί ο Βασίλης Παύλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η τραγανή ζύμη της πίτσας γεμίζεται με ελληνικά και ιταλικά τυριά/αλλαντικά  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η τραγανή ζύμη της πίτσας γεμίζεται με ελληνικά και ιταλικά τυριά/αλλαντικά / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Τι να δοκιμάσετε

Ξεκινήστε οπωσδήποτε με τη Zucchine, αυτή την επική σαλάτα με τη λεπτεπίλεπτη γεύση, μια ακροβασία πάνω από μποστάνια του ιταλικού Νότου, που σου δημιουργεί σε κάθε μπουκιά το αίσθημα μιας μεσογειακής φρεσκάδας.

Η δροσερή και νόστιμη σαλάτα Zucchine / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η δροσερή και νόστιμη σαλάτα Zucchine / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Για τη σαλάτα Zucchine, και όχι μόνο, θα ερχόμουν με κλειστά μάτια ξανά στο Prac.Sitele. Γι' αυτή την υπέροχη αίσθηση των εσπεριδοειδών που σκάνε στο στόμα, σαν τα κινηματογραφικά φιλιά, μέσα στην καρδιά ενός λεμονοδάσους, σε ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα ζυμαρικά Cappelletti με γαρίδες / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Τα ζυμαρικά Cappelletti με γαρίδες / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Από τα antipasti μια εξαιρετική επιλογή είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά Cappelletti, που φτιάχνονται από τον σεφ στην κουζίνα και συνοδεύονται από γαρίδα, κρέμα παρμεζάνας, πουρέ από κολοκύθι με βασιλικό και μια γευστικότατη αρωματική σάλτσα γαρίδας. Ένα φίνο πιάτο που σου ανοίγει την όρεξη. 

Η θεϊκή σάλτσα στο Lasagne Al Ragù με μάγεψε με την πλούσια, γεμάτη γεύση της / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Η θεϊκή σάλτσα στο Lasagne Al Ragù με μάγεψε με την πλούσια, γεμάτη γεύση της / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Επίσης, ένα πιάτο με πλούσια γεύση, για τους δεινούς κρεατοφάγους, είναι το Lasagne Al Ragù με σιγομαγειρεμένη μοσχαρίσια ουρά και ελαφριά μπεσαμέλ προβολόνε. Φοβερά νόστιμο με μια θεϊκή σάλτσα, αυτό το πιάτο είναι πολύ χορταστικό και πληθωρικό, προσφέροντας δυνατές συγκινήσεις. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Linguine Caccio e Peppe / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το Linguine Caccio e Peppe / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Από ζυμαρικά επιλέξτε το Linguine Caccio e Peppe. «Η Caccio e Peppe είναι το signature πιάτο του Prac.Sitele», λέει ο σεφ Βασίλης Παύλος. Ένα φαινομενικά απλό ιταλικό πιάτο που βασίζεται σε βασικά υλικά, όπως το πεκορίνο Sardo και το πιπέρι Szhechuan, που αναδεικνύονται με την προσθήκη φρέσκιας τρούφας. Πάντα στη γαστρονομία το πιο απλό είναι τελικά και το πιο δύσκολο.

«Σε ένα σύνθετο πιάτο όπου συνομιλούν πολλά υλικά οι πιθανές αδυναμίες κρύβονται», εξηγεί ο Βασίλης Παύλος. Αυτό όμως δεν μπορεί με τίποτα να συμβεί σε ένα απλό πιάτο με τρία το πολύ υλικά. Έτσι, η Caccio e Peppe του Βασίλη Παύλου λάμπει μέσα στην απλότητά της και γίνεται εθιστική. Τρως μια πιρουνιά ζυμαρικών και αυτή η πλούσια γεμάτη γεύση του τυριού, με την αψάδα που έχει το καλό πεκορίνο, απογειώνεται με την προσθήκη του πιπεριού, υπογραμμίζοντας ένα εξαιρετικό λιγκούινι. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το γλυκό Semifreddo Al Limone  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Το γλυκό Semifreddo Al Limone / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Κλείστε το γεύμα ή το δείπνο σας με ένα εντυπωσιακό Semifreddo Al Limone που πραγματικά έχει τη μεσόγειο μέσα του και μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής: το parfait λεμόνι καλύπτεται από ένα πέπλο φράουλας και κολυμπά σε μια λίμνη από κόκκινα φρούτα confit, consome φράουλας και gel lime με θυμάρι. 

Ένα πέπλο από τζελ φράουλας καλύπτει το εντυπωσιακό γλυκό Semifreddo Al Limone  / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida
Ένα πέπλο από τζελ φράουλας καλύπτει το εντυπωσιακό γλυκό Semifreddo Al Limone / Φωτογραφία: Μάνος Λειβαδάρος/iefimerida

Info: Πραξιτέλους 7, Αθήνα, τηλ. 2107000720
pracsitele.gr | instagram.com/prac.sitele
Τιμές: 35-50 ευρώ κατά μέσο όρο, χωρίς κρασί ή ποτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ