Σκληρές «μάχες» στην Βουλή στην συζήτηση για τις προγραμματικές - iefimerida.gr

Σκληρές «μάχες» στην Βουλή στην συζήτηση για τις προγραμματικές

Σκληρές «μάχες» στην Βουλή στην συζήτηση για τις προγραμματικές
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση στην Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων καθώς με το «καλημέρα» των εισηγήσεων οι πολιτικοί αρχηγοί μίλησαν σε υψηλούς τόνους.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της συγκυβέρνησης κάνοντας λόγο για εξαπάτηση του ελληνικού λαού η οποία φάνηκε από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η νέα κυβέρνηση θέλει να εξαπολύσει μία επίθεση κατά της δημόσιας περιουσίας ενώ έκανε λόγο για αγγελτήριο γης και πωλήσεως ακινήτων. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης πως η κυβέρνηση αυτή δεν θα έχει διαφορετική τύχη, ίσως ίδια αλλά και χειρότερη, με αυτές του Γιώργου Παπανδρέου και του Λουκά Παπαδήμου.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικός εταίρος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απευθύνθηκε προσωπικά κατά του Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον πως διαλέγει τον εύκολο δρόμο της αντιπολίτευσης αντί να αναλάβει την εθνική ευθύνη για την χώρα.

«Την εθνική ευθύνη δεν την αναλαμβάνεις όποτε και όταν θέλεις, αλλά σε κυνηγάει από μόνη της, δεν μπορεί να διαλέγει κανείς τον εύκολο δρόμο της αντιπολίτευσης και να καιροφυλακτείς για την αποτυχία της κυβέρνησης και της χώρας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στην συνέχεια ο κ. Βενιζέλος είπε πως το χειρότερο είναι καιροφυλακτεί κανείς είναι από το βήμα της Βουλής και να λέει πως θα υπονομεύσει το έργο της χώρας, ενώ συνεχίζοντας είπε πως αυτό είναι μία εθνική υπονόμευση, πράγμα που συνιστά μία ανεπίτρεπτη στάση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για ένα στημένο παιχνίδι το οποίο παίζεται στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για μία αγχόνη στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός λόγω των δανείων που χορηγούνταν τα τελευταία χρόνια, δάνεια η θηλειά των οποίων στέλνει τους Έλληνες στις αυτοκτονίες.

Αναστάτωση επικράτησε προς στιγμήν στην Βουλή όταν ήρθε η ώρα να κάνει την εισήγησή του ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς ολόκληρες οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ αποχώρησαν από την αίθουσα.

Ο κ. Μιχαλολιάκος στηριζόμενος σε αυτό εξαπέλυσε επίθεση κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέγοντας πως «υπάρχουν πολλά λιγούρια της εξουσίας». Μεταξύ άλλων είπε πως η Χρυσή Αυγή παραμένει πιστή στις θέσεις τις και για την καταγγελία του Μνημονίου το οποίο θεωρεί αντισυνταγματικό.

Από την πλευρά του ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, είπε πως το κόμμα του αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες που τις αναλογούν για την στήριξη στην κυβέρνηση αυτή εθνικού σκοπού.

Η απαλλαγή από το βάρος του Μνημονίου δεν σημαίνει επιστροφή σε όσα μας οδήγησαν στο Μνημόνιο. Ο λαός κάνει θυσίες που πρέπει να πιάσουν τόπο, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας κατά την εισήγησή του υπερασπίστηκε την εφαρμογή του Μνημονίου λέγοντας πως δεν αποτελεί την αιτία της οικονομικής κρίσης, αλλά είναι αποτέλεσμα αυτής.

Κατά την εισήγησή του ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε μία ανάλυση των αιτιών της οικονομικής κρίσης τις οποίες απαρίθμησε ως εξής:

  • (Α) Στην κατάρρευση του οικονομικού προτύπου της χώρας, η οποία επί 35 συναπτά έτη δαπανά ετησίως 5% έως 10% περίπου περισσότερα απ' ότι παράγει
  • (Β) Στο παράδοξο της κοινωνικής πολιτικής: Υψηλές κοινωνικές δαπάνες ως % του ΑΕΠ, κοντά στο 25%, όσο περίπου και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, συνυπάρχουν με ένα υψηλό ποσοστό φτώχειας, περίπου 20%.
  • (Γ) Στην υψηλή παράνομη φοροδιαφυγή, αλλά και τη νόμιμη φοροαπαφυγή λόγω των ποικίλων εξαιρέσεων, φοροαπαλλαγών χωρίς κοινωνικό περιεχόμενο
  • (Δ) Στις υψηλές αμυντικές δαπάνες (λόγω του περιβάλλοντος ασφαλείας αλλά και της έλλειψης συντονισμού –διακλαδικότητας- μεταξύ των τριών Όπλων, καθώς και της απουσίας μεταρρυθμίσεων στην οργάνωση και λειτουργία των ενόπλων δυνάμεων).
  • (Ε) Στη δημιουργία και αναποτελεσματική διαχείριση πληθώρας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ).
  • (ΣΤ) Στην απώλεια διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, κυρίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το δημόσιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις, των δεκάδων κλειστών επαγγελμάτων και αγορών.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ