Ελλάδα - Γερμανία:Το ντέρμπι του «μίσους» και του χρέους - iefimerida.gr

Ελλάδα - Γερμανία:Το ντέρμπι του «μίσους» και του χρέους

Ελλάδα-Γερμανία: Το ντέρμπι του «μίσους» και του χρέους
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παγκόσμιο είναι πλέον το ενδιαφέρον για τον κρίσιμο αγώνα της Εθνικής μας ομάδας με την αντίστοιχη της Γερμανίας για την προημιτελική φάση του Euro 2012, καθώς ΜΜΕ από όλον τον πλανήτη, σχολιάζουν αλλά και δίνουν πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις στην αναμέτρηση.

Όπως είναι φυσικό, ο αγώνας συνδέεται άμεσα από τους δημοσιογράφους, με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ενώ γίνεται λόγος για μία «Μάχη του Βορρά εναντίον του Νότου», σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Το κλίμα έχουν δυναμιτίσει και οι Γερμανοί με κορωνίδα την «Bild» η οποία με ένα πικρόχολο σχόλιο λέει: «Αντίο Ελληνες! Σήμερα δεν μπορούμε να σας σώσουμε». Ωστόσο δεν είναι το μόνο, καθώς η γερμανική εφημερίδα όλες τις τελευταίες ημέρες έχει δώσει ένα τόνο πολεμικής αναμέτρησης. Ο Φερνάντο Σάντος- για τον οποίο, άλλο δημοσίευμα «αποκάλυψε» ότι είναι μανιώδης καπνιστής- αντιμετώπισε με χιούμορ τις επιθέσεις λέγοντας πως «Είναι αλήθεια, αλλά όταν καπνίζω σκέφτομαι τις τακτικές που θα ακολουθήσουμε». Στο ίδιο δημοσίευμα σχολιάζονται και οι συνήθειες των Ελλήνων διεθνών, αλλά και η φρασεολογία τους, ενώ οι Γερμανοί δημοσιογράφοι, δεν διστάζουν να αποκαλέσουν τον Γιώργο Καραγκούνη «μαλάκα» επειδή λέει πολύ συχνά αυτήν την λέξη...

Αλλά και πιο σοβαρά μέσα ενημέρωσης ανά την Ευρώπη δίνουν πολιτική διάσταση σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Μιλούν για μάχη ανάμεσα στον «κύριο πιστωτή της Ευρωζώνης» με «το πιο προβληματικό παιδί της Ευρώπης».

Το αποψινό παιχνίδι (21.45 ΕΤ-1) μεταξύ της Εθνικής μας ομάδας και της Γερμανίας για τα προημιτελικά του EURO 2012 υπό άλλες συνθήκες θα απασχολούσε μόνο εμάς τους Ελληνες, πολύ λιγότερο τους Γερμανούς και μάλλον καθόλου τους λοιπούς Ευρωπαίους.

Περνώντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η διαδικτυακή έκδοση του CNN, κάνει λόγο για ένα παιχνίδι με πολιτικές προεκτάσεις, δημοσιεύοντας άρθρο με τίτλο: «ο ευρωπαϊκός αγώνας του μίσους» περιγράφοντας με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Ωστόσο και ο ίδιος ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την αναμέτρηση. Δεν είναι τυχαίο ότι η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε να είναι το αποψινό το πρώτο παιχνίδι που θα παρακολουθήσει από τις εξέδρες του EURO 2012.

Επιπλέον, όπως είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ, όταν τον ρώτησαν για το εάν στο Γκντανσκ θα βρίσκεται απόψε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «από ό,τι γνωρίζουμε, στο γήπεδο απόψε θα βρίσκεται μόνο ένας Σαμαράς. Ο επιθετικός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου».

Παρ'όλα αυτά, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα απευθυνόμενος κυρίως στην Bild, όχι μόνο για τον σημερινό αγώνα, αλλά και για την πλειάδα επιθετικών δημοσιευμάτων προς την χώρα μας.

«Όλη η σύνταξη της "Bild" θα έπρεπε να κάνει, κάποια στιγμή, τέσσερις εβδομάδες διακοπές στην Ελλάδα. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η εφημερίδα δεν είχε και τόσο καλή πυξίδα», είπε ο Γερμανός πολιτικός αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για την στάση που κρατάει τα τελευταία δύο χρόνια η γερμανική εφημερίδα.

Οι χιλιάδες Ελληνες φίλαθλοι που ταξίδεψαν στην Πολωνία για τον αποψινό αγώνα γνωρίζουν για την παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου, και θα της επιφυλάξουν «θερμή» και , όπως συνηθίζουν, ευρηματική υποδοχή. «Ηρθε η ώρα να σας πετάξουμε εμείς έξω από το ευρώ» γράφουν στα μπλουζάκια με τα οποία κυκλοφορούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον Γκντανσκ.

Οι αρμόδιοι της UEFA έχουν πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας και φοβούνται ότι ακόμα και στην ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών μπορεί να υπάρξουν ασχήμιες. Φόβος μάλλον λογικός. Είναι πολύ πιθανόν την ώρα της τηλεοπτικής μετάδοσης να κοπεί ο ήχος αν ακουστούν αποδοκιμασίες. Παράλληλα η Πολωνική αστυνομία θα κάνει εξονυχιστικούς ελέγχους στους οπαδούς που θα μπαίνουν στο γήπεδο. Το ζήτησε -λέει- η Γερμανική πλευρά.

Ο Γιώργος Καραγκούνης πάντως δεν θα παίξει απόψε γιατί είναι τιμωρημένος. Έτσι δεν θα έχει την ευκαιρία να βάλει ένα ακόμα γκολ και να δώσει οι ίδιος χαρά στον αρθρογράφο της «La Republica» Μαουρίτσιο Κροσέτι που γράφει: «Εμείς οι Ιταλοί μοιάζουμε πολύ περισσότερο στους Έλληνες ξαδέλφους απ ότι στην κυρία Ανγκελα και πρέπει να μας επιτραπεί να ορθώσουμε λίγο ανορθόδοξα ίσως την αξιοπρέπεια μας». Η εφημερίδα έκανε και δημοσκόπηση: Το 60% των αναγνωστών της θέλουν να κερδίσει η Ελλάδα. Μόλις το 33% στηρίζει την Γερμανία.

Δημοσκόπηση ωστόσο έκανε και η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία έβαλε τους αναγνώστες της να απαντήσουν ποια Εθνική προτιμού, Γερμανία ή Ελλάδα; Μέχρι στιγμής το 53,7% των αναγνωστών ψηφίζουν Ελλάδα σε αντίθεση με το 46,3% αυτών, που δηλώνουν ότι προτιμούν Γερμανία.

Με την Ελλάδα ασχολείται και το BBC, το οποίο δημοσιεύει μία γελοιογραφία, πρωταγωνιστής της οποίας είναι ένας Ελληνας ποδοσφαιριστής στου οποίου τη φανέλα γράφει τη λέξη Γερμανία. Στην απορία του διπλανού του για την ομάδα με την οποια αγωνίζεται ο ποδοσφαιριστής φαίνεται να απαντά: «Η Ελλάδα είμαστε, η Γερμανία είναι απλά ο... σπόνσοράς μας».

Στο ίδιο μήκος κλίματος και με σαφή χιουμοριστική διάθεση κάνοντας λογοπαίγνι μεταξύ ευρώ και euro, κινείται και η γαλλική Liberation, η οποία δημοσιεύει άρθρο, με τίτλο, «Οι Ελληνες θέλουν να διώξουν τη Γερμανία από... το Euro».

Στα στοιχήματα ανά τον κόσμο είμαστε το απόλυτο αουτσάιντερ. Λίγοι βάζουν τα χρήματα τους πάνω μας. Ολοι ποντάρουν στη Γερμανία. Ο μεγάλος Γκάρι Λίνεκερ έλεγε ότι «το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που παίζουν έντεκα εναντίον έντεκα και στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί». Την απάντηση στους μπουκμέικερς και στον Λίνεκερ δίνει ο προπονητής της Εθνικής Γερμανίας Γιόακιμ Λεβ: «Οι Ελληνες είναι καλλιτέχνες της επιβίωσης. Δεν μπορείς να τους ξεγράψεις, γιατί με κάποιο τρόπο είναι πάντα εκεί». Μακάρι να έχει δίκιο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ