Eurogroup: Τρεις όροι για να πάρετε το νέο δάνειο - iefimerida.gr

Eurogroup: Τρεις όροι για να πάρετε το νέο δάνειο

Eurogroup: Ψηφίστε τα μέτρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παράταση για την επόμενη Τετάρτη πήρε η αγωνία για την τύχη της νέας δανειακής σύμβασης καθώς στο χτεσινό Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σκλήρυναν τη στάση τους θέτοντας τρεις όρους για να δώσουν το «πράσινο φως».

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης του Eurogroup ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι εταίροι μας «γνωρίζουν πολύ καλά τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες» Ωστόσο, παρά «τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη» δεν ελήφθη απόφαση καθώς όπως είπε «δεν είχαμε στη διάθεσή μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να λάβουμε αποφάσεις σήμερα». Γι' αυτό το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη Τετάρτη για να πάρει την τελική του απόφαση και μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τρεις προϋποθέσεις-όρους:

  • Να ψηφίσει η ελληνική Βουλή τη νέα δανειακή σύμβαση
  • Να γίνουν πρόσθετες περικοπές ύψους 325 εκ. ευρώ
  • Να δεσμευτούν οι πολιτικοί αρχηγοί ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα

Είναι προφανές ότι οι δανειστές μας στέλνουν τελεσίγραφο στην ελληνική πολιτική ηγεσία να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις στην πλήρη υιοθέτηση του Νέου Μνημονίου και των σκληρών μέτρων διαφορετικά νίπτουν τας χείρας τους. Όπως είπε ο Όλι Ρεν, «το μέλλον της Ελλάδας και των πολιτών της βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής Βουλής».

Τον τόνο για το νέο τελεσίγραφο των Βρυξελλών είχε δώσει από το πρωί η Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας σε συνέντευξή της έλεγε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, επισημαίνοντας ότι κάποια από τα μέτρα στα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα με την Τρόικα μένουν στα χαρτιά.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της ημέρας, είχε εξελιχθεί ένα πραγματικό θρίλερ. Η κυβέρνηση είχε φτάσει σε συμφωνία με την Τρόικα για τα νέα μέτρα, ωστόσο τα τρία κόμματα με υπαναχωρήσεις και δηλώσεις για επικοινωνιακούς λόγους έπαιζαν το δικό τους μικροπολιτικό παιχνίδι. Η Νέα Δημοκρατία συνεπικουρούμενη από το ΛΑΟΣ επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή στη μη περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ δήλωνε αντίθετο στην περικοπή των κύριων συντάξεων -αν χρειαζόταν κάτι τέτοιο. Αφορμή ήταν τα περίπου 300 εκ. ευρώ που έπρεπε να εξοικονομηθουν και για τα οποία η Τρόικα είχε ζητήσει περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν συναινούσε στην περικοπή των επικουρικών με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία και να πάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με άδεια χέρια στο Eurogroup. Την ύστατη στιγμή, και μετά από την απειλή παραίτησης του Λουκά Παπαδήμου, βρέθηκε συμβιβαστική λύση με μέρος των 300 εκ. ευρώ να κόβονται από την Άμυνα και τα υπόλοιπα τελικά από τις συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα της συνεδρίασης του Eurogroup, ο Αντώνης Σαμαράς έκανε δήλωση-διάγγελμα τονίζοντας ότι έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις και ζήτησε άμεση διεξαγωγή εκλογών. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Συνεργάτες του τόνιζαν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να εμφανιστεί ότι μόνο αυτός διαπραγματεύεται, ενώ η διαπραγμάτευση των νέων μέτρων με την Τρόικα έγινε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι στο τραπέζι της συνεδρίασης του Eurogroup τέθηκαν τα πάντα, ακόμα και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών και υπογράμμισε ότι είναι ώρα αποφάσεων για όλους. Μίλησε για στρατηγική επιλογή που πρέπει να κάνει η χώρα μέχρι την επόμενη Τετάρτη, αν θέλει να μείνει ή να φύγει από το ευρώ, και υπογράμμισε ότι η χώρα έχει έχει να διαλέξει ανάμεσα σε θυσίες ή σε ασύγκριτα μεγαλύτερες θυσίες αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ. Γι' αυτό -τόνισε- η χώρα πρέπει να εκπληρώσει άμεσα τους τρεις όρους που ζητούν οι εταίροι και ιδιαίτερα τις έγγραφες δεσμεύσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς στα νέα μέτρα.

Καψής: Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας

Αργά χτες το βράδυ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής με δήλωσή του ζητούσε υπευθυνότητα από όλους τονίζοντας ότι είναι ώρα για πράξεις και όχι για λόγια. «Το κύριο μέλημά μας σήμερα είναι να διασφαλίσουμε την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Πρώτο βήμα θα είναι η ψήφισή της από τη Βουλή, που θα υποδηλώνει και τη δέσμευση των κομμάτων στους στόχους και τις πολιτικές του νέου οικονομικού προγράμματος. Είναι ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Χρειαζόμαστε πράξεις και όχι λόγια.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ